Annons

Annons

Vantar man blir glad av!

Färgglada vantar

Så ofta jag har möjlighet brukar jag gå på Nordiska museets stickcafé, en gång i månaden. Varje gång är det något särskilt tema och i oktober handlade det om vantar från Norrbotten.

Och vilka vantar!

Annons

IMG_2937

Gamla, vackra mönster och galet glada färger – vantar som gör en på gott humör. Precis vad man behöver när vintermörkret sänker sig och  temperaturen kryper neråt.

Det var etnologen och vantsamlaren Erika Nordvall Falck som hade med sig vantarna från norr. Hon har en samling med mer än 100 stickade vantar och många är samiska.

IMG_2958

Erika blev intresserad av gamla vantar med traditionella mönster redan som tonåring och har rädda många slitna och till och med trasiga vantar till eftervärlden.

Till exempel är det Erika som tecknat ner mönstret till Skaite-Marias vantar. Klicka på länken så kan du ladda ner mönstret.

Skaite-Maria var född 1875 och en skicklig stickerska, vars mönster var kända över hela trakten där hon bodde i Jokkmokks kommun. Här kan du läsa mer om Skaite-Maria.

Erika berättade engagerat och kunnigt om vantar från olika delar av Norrbotten och hur man kan se på vantarnas mönster och färger varifrån folk kommer.

IMG_2927

För en vantälskare som jag så var det en toppenkväll.  Efter Erikas föredrag fick man också studera vantarna lite närmare.

IMG_2943

Man kan ju bara inte låta bli att vända dem ut-och-in för att kolla hur garnet har bundits – och se vilket fint arbete det är.

Erika hade med sig lite ullgarn från Storstålka som är gjort enkom för att sticka sådana färgglada vantar med. Kamgarn med långa fibrer som gör det mjukt och hållbart, trots att det är så tunt.

Och så här glad var min vän Maria när hon lyckades lägga beslag på några av de sista nystanen.

IMG_2957

Fast det visade sig sedan att det fanns mer garn, så vi är fortfarande vänner…

Nästa stick-café på Nordiska museet är den 10 december och då ska Helen Francke berätta om konststoppning.

Dessutom finns det en unik chans att se några av originalvantarna från museets samlingar. Det kommer jag nog inte att missa!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…