Annons

Annons

Vår långa kärlekssaga började med en vit lögn…

Deras vägar korsades i skidorten Åre. Annica och Anders blev blixtförälskade. De gifte sig och fick två döttrar – och kärleken består. De har till och med gift sig två gånger...

Annica och Anders

Annica och Anders hemma på bryggan på Lidingö.

Att dricka en kopp kaffe med Annica Liljeblad, 53, och hennes man Anders, 56, är som att fika med Disney-ekorrarna Piff och Puff. De pratar i munnen på varandra, skrattar, fyller i varandras meningar och verkar helt enkelt känna varandra utan och innan. Och efter närmare 30 år tillsammans är det kanske inte så märkligt. Däremot är det mer ovanligt att träffa ett par med ett så slående äktenskapstycke, där båda parter – trots att de åt frukost tillsammans för bara några timmar sedan – verkar vara uppriktigt glada över att återigen mötas.
– Så är det nog, fastslår Annica. Jag kommer att dö kär i Anders. Förälskelsekänslan finns kvar och det är fortfarande så att det pirrar i hela kroppen när jag ser honom.
– Vi skickar fortfarande SMS till varandra dagligen, förklarar Anders.
Ändå började deras förhållande med en lögn.
– En vit lögn, poängterar Anders.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

En rolig och minnesvärd kväll

Annica bodde på den tiden – i slutet av 1980-talet – i Göteborg, men hade åkt upp till den jämtländska skidorten Åre med en kompis. Och där, en snöig januaridag, stötte hon av en slump ihop med Anders och hans killgäng.
– Anders kom fram till mig och började fråga en massa saker om Åre, eftersom han aldrig hade varit där tidigare. Sa han.
– Han frågade vart man gick ut på kvällarna, var man åt bäst mat och så vidare. Och jag svarade glatt, berättar Annica.
Redan samma kväll träffade Annica och hennes kompis det glada grabbgänget igen. Mötet skedde på en av krogarna som Annica hade rekommenderat och kvällen blev både rolig och minnesvärd.
– Efteråt visade det sig att Anders hade varit i Åre massor av gånger och han visste exakt vilka ställen man skulle gå till, avslöjar Annica.
– Alla mina frågor var ju ett sätt för mig att knyta kontakt, försvarar sig Anders, och får en blick av sin fru.

Gick på bio och hade djupa samtal

Den kvällen blev upptakten på Annicas och Anders kärlekshistoria. Anders, som bodde i Stockholm, skickade snabbt biobiljetter till Annica i Göteborg, som i sin tur lika snabbt svarade att han var bjuden att följa med henne på bio.
– Jag åkte så klart ner till Göteborg, säger Anders. Vi gick på bio och hade fantastiskt roligt, men vi hade också djupa samtal.
Dagligen påminner Anders och Annica sig själva om vad det var som gjorde att de föll för varandra.
Anders säger att han föll för Annicas förmåga att ena sekunden vara vansinnigt rolig, för att nästa sekund kunna vara en allvarlig, klok och inkännande samtalspartner.
Annica föll för Anders blandning av sprallighet, humor och hans mjuka lyssnande sidor.
– Jag behövde inte förställa mig eller göra mig till. Jag kunde redan från början vara den jag är med Anders, säger Annica.

Två döttrar från Indien

Annica och Anders bestämde sig tidigt: De ville leva ihop. Nio månader efter det första mötet flyttade Annica upp till Anders lägenhet i Stockholm.
– Samtidigt ändrade jag alla mina gamla planer, där det även ingick att jag skulle flytta utomlands. I stället började jag jobba på utrikesdepartementet här hemma i Sverige, säger Annica.
Anders och Annicas förhållande djupnade och drygt ett år efter deras allra första möte gifte de sig i Landsorts kapell, i Stockholms södra skärgård.
Det blev ett stort bröllop – med mängder av sjösjuka gäster – och efterföljande fest på Häringe slott.
– Det blåste enormt och vi var ju tvungna att åka båt till och från kapellet, berättar Annica.
Under åren har Annica och Anders adopterat två döttrar från Indien, Klara och Wera, som i dag är 18 respektive 13 år.
Precis som i de flesta andra familjer med barn, har det funnits år där allt har gått i ett och där varken Annica eller Anders har fått möjlighet att avsluta en enda mening.
Men även under åren som småbarnsföräldrar lyckades paret behålla sin förälskelse.
– Det handlar inte om att vi har haft massor av egentid eller att vi har åkt iväg bara vi två. Vi har hela tiden levt med familjen och vi åker nästan aldrig bort på tu man hand.
– Jag tror snarare att det handlar om att vi i grund och botten gillar att göra saker tillsammans, att vi vill varandra väl och att vi stöttar varandra, säger Anders.

Förnyade sina äktenskapslöften

Att få ett förhållande att med åren bli innerligare och djupare, i stället för att svalna, är få förunnat. På dagen 20 år efter sitt första möte gifte sig Annica och Anders en andra gång.
– Vi hade länge pratat om att förnya våra äktenskapslöften, så det var inget hastigt påkommet beslut. Och det var jätteroligt att förbereda ännu en fest, säger Annica.
Annica och Anders planerade festen i detalj. De gjorde spellistor med ”sina” låtar och de lät även döttrarna vara med i förberedelsearbetet.
Parets andra ”bröllop” genomfördes i Åre kyrka, i sällskap av de närmaste vännerna med barn och de egna döttrarna.
– Våra vänner hade ordnat med häst och släde, som skulle ta oss till restaurangen, där vi skulle ha festen. Det var vansinnigt stämningsfullt och tanken var att vi skulle ha en romantisk tur dit.
– Men riktigt så blev det inte. Förutom Annica och jag fylldes släden med barn, säger Anders och skrattar.

Omskolade sig till skådespelare

Runt Annicas hals hänger ett vackert smycke av vitguld och 43 briljanter, i form av en snöstjärna.
Annica har själv designat smycket. Det symboliserar både hennes och Anders förhållande – plus Åre, som har kommit att betyda så mycket för familjen. Smycket påminner Annica om att njuta av stunden. Varje dag. I dag bor Annica och Anders på Lidingö, utanför Stockholm. Annica har för länge sedan lämnat jobbet som tjänsteman på UD och har på senare år utbildat sig till skådespelare. Anders, å sin sida, har utvecklat ett framgångsrikt företag inom reklambranschen.
– Även om vi är säkra på varandra, vill varandra väl och står varandra väldigt nära, betyder inte det att vi alltid tycker lika om saker och ting, poängterar Anders.
– Nej, vårt förhållande är allt annat än mesigt, det händer allt att vi bråkar ibland också, säger Annica och skrattar.

Av Anna-Maria Stawreberg Foto: Ulf Berglund


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…