Annons

Annons

Vår närhet försvann efter prostatacancern

Gunilla och hennes man hade ett bra liv och ett bra äktenskap. Tillsammans tog de sig igenom den svåra tiden när maken fick prostatacancer, men impotensen som följde gjorde relationen stum och sval. Gunilla vågar inte längre visa sin längtan.

Familjeterapeuten hjälper paret med prostatacancer

Gunilla är rädd att visa sin längtan för maken, som blev impotent efter prostatacancern. Bilden är arrangerad. Bild: Shutterstock/IBL

Vi har varit gifta i många år och har tre barn och fyra barnbarn. Jag kan nog säga att vi har levt ett lyckligt liv, även om en otrohet satte djupa spår ett par år. Men vi hittade tillbaka till varandra och hade efter det ett sexliv som fungerade bättre än tidigare. Vi har även på andra sätt passat bra ihop och varit rädda om varandra. Vi har både kunnat skratta och prata allvar när så behövts.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Barnen är utflugna sedan länge och barnbarnen är ganska stora. Vi har gott om tid bara för oss två. Min man är pensionär och jag jobbar extra lite då och då. Just nu ser jag faktiskt fram emot de dagarna – det är skönt att komma hemifrån. För faktum är att min man har blivit så förändrad och därmed hela vårt liv, inte minst sexlivet.

Längtar tillbaka till närheten

Min man fick prostatacancer för ungefär fem år sedan. Det var en chock för oss båda, främst för honom förstås, men vi tog oss igenom den svåraste tiden rätt bra. Han fick strålning och mådde verkligen dåligt. Han har också fått hormoner. Nu är han så gott som friskförklarad, även om han måste ta prover regelbundet. Han har dock blivit helt impotent.

I början var han också inkontinent och led svårt av det. Men det har han fått hjälp med genom operation och fungerar helt normalt. Det är ju underbart. Impotensen, däremot, får han enligt läkarna leva med.

Vårt nära förhållande är sig inte likt. Jag längtar tillbaka till den närheten – och även efter sex. Men det vågar jag inte säga högt. Det har blivit så stumt mellan oss. Vi, som kunde prata så bra om allt mellan himmel och jord, pratar mest om väder och TV numera, och om barnbarnen. Jag vågar inte ta upp frågan om vår relation och hur den har utvecklats.

Vill inte visa min längtan
Jag vågar, och vill snart inte heller, krama honom spontant. Jag är rädd för att han ska missförstå mig, jag vill inte visa honom min längtan.
En läkare pratade med oss båda om sex när behandlingen var klar. Efter det prövade vi några ”hjälpmedel”, men förgäves. Det blev bara pinsamt för oss båda.

Jag avstår nästan helt från fysisk närhet numera, är rädd att han ska föreslå ett nytt försök med Viagra eller något annat som misslyckas och gör oss generade eller ledsna. Eller kanske blir han bara grinig och tycker synd om sig själv, något jag har svårt att ge tröst i. Min längtan efter sex har väl stillat sig något det senaste året, men den finns. Vad ska jag göra?

Gunilla

EXPERTEN GER RÅD

Anne-Marie Furuhoff är Året Runts familjerådgivare

Vill du fråga terapeuten? Mejla din fråga till [email protected]

Anne-Marie Furhoff, familjerådgivare: Ni har hamnat i en ond cirkel

Din man har gått igenom en livshotande sjukdom och klarat sig bra. Nu när han ”fått livet tillbaka” skulle han förstås vilja leva som förut. Hans svåra uppgift i det här läget är att kunna acceptera den stora förlusten som impotensen innebär.

Det är helt nödvändigt att ni börjar prata i detta känsliga ämne. Som det är nu har ni hamnat i en ond cirkel där ni undviker allt som kan väcka saknaden.

Du behöver – på ett varligt sätt – berätta för din man hur du upplever situationen, att du älskar honom men är frustrerad över att närheten inte finns där längre, att du saknar den. Om din man får känna att han fortfarande är attraktiv och värdefull kan ni säkert hitta vägar att i stället mötas i mer sensualitet och utveckla den till något riktigt bra. Det går om båda vill.

Läs också:

En läsare berättar: Jag får inte träffa 
mina barnbarn

Jag saknar någon som verkligen lyssnar

Experten ger råd! Är min svartsjuka sjuklig?

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…