Annons

Annons

Vårens vackraste blomster

När de gyllengula blommorna börjar dyka upp är det verkligen vår. Så passa på att dekorera och plantera årets allra första lysande lökväxter. Med några enkla dekorationer blir dina krukor extra fina.

vårblommor

Plantera ett välkomnande blomsterfång.

Blanda in blå penséer
De små blå minipenséerna ger fin fräschör åt zinkbaljan minipåskliljor, minipenséer och vita bellis. Lägg gärna lite plast mellan påskliljorna och de andra växterna, som vill ha jämn fuktighet, så växer inte påskliljorna så mycket på höjden. Till påskhelgen kan du dekorera med dunfjuniga kycklingar i krukans ytterkant.

Annons
plantera vårens vivor

Planera i gamla fina burkar, det blir personligt och kul.

Plantera i par
Effekten blir verkligen dubbel genom att ställa två likadana primulaplanteringar bredvid varandra. Ett par glassbägare kan dessutom som här återanvändas som planteringskrukor.

påskliljor

Påskliljor ger vårkänslor…

Skapa mängdeffekt
Salladsskålen i glas från köksskåpet fick bli kruka till minipåskliljorna men för att dölja lite av lökrötterna kläddes skålen invändigt med grönt vaxat papper som matchar blombladen. Vaxat kan du hitta i välsorterade blomsterbutiker.

påskliljor

Välkomna med en bukett påskliljor på trappan.

Gör en jättebukett
Forsythian är en oslagbar buske när det gäller att slå ut i blom och ger ett överflöd av blommor. Tillsammans med påskliljor i en generös vas blir de en fantastisk bukett. Påskliljor säljs ofta i knippen utan blad så det passar bra att fylla ut buketten med kvistar av olika slag.

Dekorera enkla krukor med ett band.

Dekorera enkla krukor med ett garn.

Dekorera med garn
Minipenséer i gult, svart och ljusgult har fått sällskap i krukorna av nerstuckna alkvistar o små bollar av torrt gräs. Jämn fuktighet passar denna plantering. Ullbanden runt de gamla kopparkrukorna ger ett lite ombonat intryck.

Slänga lökarna eller behålla?
Minipåskliljorna o krokus kan planteras ut i rabatten för att komma igen till nästa vår, primulorna o bellis är lite svårare att få tillbaka medan ranunklerna och penséerna är slit och slängblommor.

Gör underverk av köpekrukan!
Så här års är det gott om lökväxter på kruka. De är både billiga och perfekta att använda i egna arrangemang. Du kan skära av lökrötterna på höjden och även sära på lökarna med en kniv så de passar in i de krukor och planteringskärl du har. Det påverkar inte blomningen. Peta ner fuktig mossa mellan lökarna så står de stadigt. Vattna sparsamt.

Text och foto Kristina Strand

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…