Annons

Annons

Är min katt en hund?

Ewa Jechowics oroar sig över att katten beter sig mer som en hund.

Ewa Jechowics oroar sig över att katten beter sig mer som en hund.

Året Runts kattexpert Susanne Hellman Holmström svarar på läsarfrågor!

Jag har en 2-årig bondkatt med mycket energi. Han vill leka med mig och hoppar, tar på mina ben och armar med tänderna. Ibland känns det obehagligt, får känslan att han vill bita mig. Varje gång jag sträcker min hand mot honom för att klappa honom reagerar han med att attackera mig.
Är det normalt? Vill han göra mig illa eller visar han sin kärlek på detta sätt? Jag undrar om det är en katt eller hund, som han uppför sig…
Ewa Jechovicz

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

SVAR: Du har en katt, inte en hund, men den verkar lite ouppfostrad. När katter är små är det väldigt lätt att lära dem att det är okej att bitas i händer och fötter på oss människor. Då blir vi en väldigt stor leksak i kattens ögon. När katten blir lite äldre tycker vi inte att det är så kul längre. Och då kan det vara svårt att få bort beteendet.
Just hankatter gillar att brottas och bitas med sina kattkompisar, men ska definitivt inte göra så på människor.
Om katten är väldigt busig och aktiv så måste du se till att den får utlopp för sin energi och att den har många leksaker att leka med. Gärna STORA gosedjur som den kan brottas med, eller bita på. Kolla in hundleksakerna i djurbutiken, de kan komma till nytta.
Du måste säga ifrån, om du vill att katten ska sluta bitas. Säg ett tydligt NEJ, när han biter dig och gå därifrån och ignorera honom. Men se till att han får springa, klättra och leka med saker i stället flera gånger om dagen.
I USA tränar man agility med katter, det kanske du också kan göra med din katt? Lycka till!
Susanne Hellman Holmström

 

Har du en fråga om katter?
Fråga Susanne om din katts beteende och fostran. Skriv till Året Runt, Box 27715, 115 91 Stockholm. Märk kuvertet ”Kattfrågan”. Du kan också mejla din fråga till [email protected]

Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…