Annons

Annons

Inger: Varför är min väninna bitter på mig?

shutterstock_82791310

Foto: Shutterstock

Inger och hennes väninna har haft mycket roligt under många år. men på senare tid är väninnan istället negativ, tillrättavisande eller bara ointresserad. Inger funderar på att ge upp relationen – men det finns bot.

Jag har en nära väninna som jag känt i flera år. Vi lärde känna varandra genom jobbet och började umgås allt mer privat. Vi var båda singlar utan barn och kunde göra mycket som jämnåriga väninnor inte kunde. Vi har haft mycket kul tillsammans och jag har egentligen aldrig sett några dåliga sidor hos henne.

Annons

På senare tid har hon förändrats tycker jag. Hon är inte sig lik längre. Jag tycker att hon har blivit bitter och missunnsam. Hon kan aldrig vara glad för någon annans skull. Hon är oftast ointresserad av andra och pratar mest om sig själv. Det är som att hon gärna vill framhäva sig själv och samtidigt platta till andra. Berättar jag något roligt som jag har varit med om så rycker hon mest på axlarna och jag märker att hon inte lyssnar. Nyligen fick jag ett nytt jobb och hon visade inte minsta tecken på att hon var glad för min skull.

Om jag någon gång får respons så är det ofta negativt, eller så ska hon tillrättavisa mig. Eller så försöker hon överträffa mig genom att berätta något som slår det jag har sagt. Hon har också börjat prata illa om andra vilket gör att jag misstänker att inte heller jag går fri från hennes skitprat. Jag tycker det här är jobbigt. Det känns inte som att jag får ut något av umgänget. Jag blir mest irriterad när vi ses.

Jag har inte sagt något till min väninna om hur jag upplever våra träffar och hur jag tycker att hon har förändrats. Jag tycker det känns tråkigt att det har blivit så här. Är detta något som går att göra något åt? Ibland har jag funderat på att sluta träffa henne men samtidigt så tycker jag om henne och vi har ju haft så mycket roligt tillsammans.

Inger

 

Hjälp henne att förstå hur hon uppfattas!

Marcus Edenstam_2
Marcus Edstam, socionom och terapeut Sankt Lukas i Göteborg:

Det du skriver är ett bra och tydligt exempel på dilemman i relationer. Vänskap är sällan utan problem. Idag byter vi inte bara jobb och partner utan även vänner. Vi löser alltså svagheter i våra vänskapsrelationer genom att lämna dem. Frågan är vad det gör med oss? Risken är att vi blir grunda utan långvariga och nära relationer.

Därför tror jag att det i ditt fall är bra att stanna upp och försöka lösa situationen. Fråga dig hur du hade velat att din väninna hade gjort om det gällde dig. Din väninna kan behöva hjälp med att förstå hur hon uppfattas. Att ni pratar kan vara bra för er båda. Prata i jagbudskap om hur du uppfatta henne och undvik anklagelser. Försök att förstå din väninna. Kanske finns det en förklaring till varför hon har förändrats. Det finns en risk att hon tar illa upp, men du skriver att du tycker om henne och då är det värt risken. Det här är en möjlighet att fördjupa er vänskap. Ge relationen en chans.

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…