Annons

Annons

Varför behöver vi vänner?

Blir vi verkligen lyckligare tillsammans? Ja, menar Lars-Erik Berg, professor i socialpsykologi: ”Vänner är avgörande för att vi ska få bekräftelse och ha en identitet.”

Att ha vänner är viktigt för välmåendet.

En del människor omger sig med ett gäng ytliga bekanta medan vissa har ett fåtal handplockade nära vänner. Andra saknar nära och kära och lever ett liv i ensamhet.

Livssituationer kan plötsligt förändras. Dödsfall, flytt, sjukdom, barn som blir vuxna eller att gå i pension är alla exempel då man kan mista ett socialt nätverk. Att hitta nya vänner kan vara svårt oavsett ålder. Och att hamna i ofrivillig ensamhet sätter ibland igång en ond spiral. Ju mer ensamheten blir en del av livet, ju sämre blir självförtroendet och den sociala förmågan vilket kan leda till att man till slut drar sig undan ännu mer.

Annons

En ond spiral som är viktig att bryta, enligt Lars-Erik Berg, professor emeritus i socialpsykologi vid högskolan Skövde.

– Vänskap handlar om att få bekräftelse, ingen kan behålla en psykisk hälsa helt ensam, då tappar man sin identitet. Man har sett att fångar som suttit i isoleringscell löper risk för att bli mentalsjuka. Det finns gamla människor som upplever liknande situationer och det är bland det värsta man kan råka ut för, säger han.

Dessutom menar Lars-Erik Berg att social interaktion är viktigt för att behålla ett logiskt tankesystem och för att hjärnan ska må bra.

Lars-Erik Berg menar att social interaktion är viktigt för att behålla ett logiskt tankesystem.

Högre halter 
stresshormon

En studie som utförts vid University of California i Los Angeles under en femårsperiod visade också att personer som var ensamma hade högre halter av stresshormonet noradrenalin i blodet, vilket har en negativ inverkan på kroppens immunförsvar.

Beröring och kärlek från and
ra människor frigör oxytocin, vilket minskar aktiviteten i amygdala. När det parasympatiska systemet slås på sänks blodtrycket och inflammation i kroppen dämpas.

Vad kan man då göra för att bli mindre isolerad?

– Det finns sajter där man kan bekanta sig med folk. Är man inte hemma i datorvärlden, så kan man ju gå en datakurs, då träffar man människor som har samma behov och intressen som en själv. För att hålla liv i vänskap är det viktigt att vara aktiv själv, menar Lars-Erik Berg och fortsätter:

– Ensamhet bland äldre är ett jätteproblem i vårt samhälle, och leder till lidande. Därför är det viktigt att belysa ämnet.

Text: Malin Forsberg
Foto: IBL

Läs också:

Jag har inte fått en kram på 10 år

Ensamhet är en folksjukdom

Marianne Mörck: ”Jag har levt ensam i 13 år – och älskar det”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…