Annons

Annons

Därför dör mobilen i kylan – och så undviker du det

Mobilbatterier plus kyla slutar ofta i en död lur. Här är förklaringen varför mobiltelefoner inte tål kyla – och tips på hur du kan värma upp den igen.

När snön vräker ner och temperaturen kryper ner under nollstrecket, är det inte helt ovanligt att batteriet i våra mobiltelefoner ger upp. Och snabbt går det – ibland kan batteriet gå från 40 procent till noll på någon minut. Vid 20 minusgrader slutar många mobiltelefoner fungera helt.

Annons

Bild: Shutterstock/IBL

Anledningen hittar vi i de kemiska ämnen som finns inuti batterierna. De fungerar helt enkelt sämre när det är kallt ute och därför förlorar batteriet spänning, rapporterar TT.

Gilla Året Runt på Facebook

– Jonerna rör sig väldigt mycket långsammare vid låga temperaturer, och litiumbatterier är extra känsliga för förändringar, säger Sven Lidin, professor i materialkemi vid Lunds universitet, till nyhetsbyrån.

De flesta batterier i mobiltelefoner och andra elektroniska prylar är producerade för att användas i rumstemperatur – inte i bitande iskyla. Få klarar temperaturer under 20 minusgrader, eftersom jonerna rör sig så långsamt att deras kapacitet att producera energi försämras eller upphör. Detta innebär att batteriet förlorar i spänning, vilket gör att telefonen tror att batteriet är tomt – trots att det inte är det.

I Iphones användarvillkor står det till och med att telefonen inte ska användas i temperaturer under noll grader, skriver Råd & Rön.

Bild: IBL Bildbyrå

Så, om batteriet laddar ur rekordsnabbt så fort de grå snömolnen visar sig – vad kan du då göra? Det finns några tips värda att testa.

Så håller du mobilen vid liv i minusgraderna:

1. Håll telefonen varm

För det första gäller det naturligtvis att hålla telefonen så varm som möjligt. Använd jackan eller en ficka i jeansen för att hålla batteriet vid liv, tipsar MacWorld.

Expressen tipsar om att ge telefonen en egen liten tröja, eller att stoppa ner den i en handske, ett extra tjockt fodral eller varför inte en stickad yllestrumpa? Undvik hur som helst att förvara den i en ytterficka på jackan eller väskan.

2. Använd den bara när du måste

Ta bara fram mobilen när det är absolut nödvändigt! Undvik att slösurfa eller scrolla på Facebook och Instagram när du exempelvis står och väntar på bussen – de programmen kräver mycket batteri, skriver Expressen.

Behöver du ringa är det praktiskt att ha en röststyrd telefon, då kan du enkelt använda ett headset och slipper plocka upp telefonen.

3. Ta med en powerbank

Var förberedd på ett urladdat batteri genom att ha med dig en powerbank, skriver Baaam. Den fungerar som en portabel batteriladdare och är en räddare i nödsituationer. Powerbanken ger batteriet en extra skjuts och du behöver inget eluttag.

Kom bara ihåg att även powerbanks laddar ur snabbare i kylan. Se till att ha din energireserv nedstoppad på ett så varmt ställe som möjligt för bästa effekt. Och kom ihåg att ladda den innan du ger dig ut!

Köp din egen powerbank i Året runts shop!

4. Använd din egen kroppsvärme

Står du på toppen av ett berg och absolut måste ringa trots att telefonen är död, får du ta din egen kropp till hjälp.

– Stoppa den i armhålan. Det är ett lika klassiskt knep som att sova skavfötters för att inte förfrysa tårna, säger Sven Lidin till TT.

Läs också:


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…