Annons

Annons

Varför måste jag springa på toaletten mitt i maten? Dietisten svarar!

Vad kan man göra mot en snabb mage? Året Runts dietist Sofia Antonsson svarar!

Foto: Shutterstock/IBL

Jag undrar varför jag ibland måste springa på toaletten mitt i måltiden? Det är som att min kropp är fel inställd. Detta skapar problem för mig när jag är bortbjuden eller ute på resande fot. Kan du ge mig några bra råd?
”Sonja”

Annons

Du beskriver ett väldigt vanligt problem och ett symtom på att tarmen är lite överaktiv. Den gastrokoliska reflexen, eller tömningsreflexen, är den som slår till när tarmen behöver tömmas och den är olika aktiv hos olika personer. Ofta är den här reflexen inblandad när man har IBS eller irriterad tarm. För att lugna reflexen kan man göra några olika saker. Du kan öva på att inte agera på reflexen varje gång den kommer. Sitt kvar en minut vid matbordet och öva på att sitta längre och längre. Vanligtvis är det något i kosten som tarmen reagerar på. Kostbehandlingen FODMAP hjälper de flesta med IBS och där tar man bland annat bort lök, vitlök, sädesslag och laktos. Kanske kan det vara något som hjälper dig. Ta kontakt med en dietist där du bor.
Året Runts dietist Sofia Antonsson svarar på läsarfrågor om mat och hälsa, IBS och kostrelaterade magproblem, vikt och välmående.

Läs fler frågor till dietisten här och här kan du också ställa dina egna frågor!

ANNONS

Fynda från Året Runt!


Gastroline Frukt & Fiber
För tarmfunktionen! Frukt & Fiber är utvecklad för att erbjuda ett naturligt sätt att hålla magen igång. Gastroline Frukt & Fiber tabletter innehåller extrakt av rabarber som bidrar till en normal tarmfunktion, fikon som bidrar till normal tarmflora samt tamarind som främjar matsmältningen. Dessutom innehåller varje tärning aktiverande havrefiber. I GastroLine® Frukt & Fiber är varje tärning förpackad styckvis i en FreshPac™. Den är helt tät och bevarar både smak och mjukhet. Fräscht, smart och praktiskt! Tack vare FreshPac™ är det också enkelt och hygieniskt att ta med några tärningar i fickan eller handväskan när man ska resa bort ett par dagar.

Gå till shoppen

Träningskit för fötterna
Friska och avslappnade fötter är vackra fötter! Mellan varven får våra fötter tillbringa alldeles för mycket tid instängda i trånga skor eller obekväma klackar och för att fötterna ska kännas starka, smärtfria och för att undvika skador behöver de rätt träning. Detta funktionella träningskit för fötterna består av en boll och två tåspridare, och kan bland annat hjälpa till att mildra obehag och motverka problem så som hallux valgus, klotå, hammartå, liktorn, överlappande tår och plattfot. Tåspridarna separerar dina tår på liknande sätt som när man går på pedikyr och är gjorda av silikon för optimal komfort. De kan användas kalla som varma, då man slappnar av, tittar på TV eller bara sätter upp fötterna på en stol vid dagens slut. Tåspridarna träs över tårna efter övningarna med bollen, de stretchar, stärker och tårna känns mjuka, återupplivade och avslappnade igen efter en lång dag. Bollen kan med fördel även användas som en triggermassageboll då den har en hård mitt. Börja använda kitet 10-15 minuter om dagen och bygg gradvis upp till en timme eller mer.

Gå till shoppen

Läs också:

Finns det någon hjälp för min gasiga mage?

Få en lugn och glad mage med rätt bakterier


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…