Annons

Annons

Varför slår mitt hjärta extraslag?

Doktor Stefan Lindroth svarar på läsarnas frågor.

 

Mitt hjärta slår extraslag

Fråga: Min fråga gäller problem med extraslag som jag haft av och till sedan några månader tillbaka. Jag känner av dessa extraslag cirka 10–15 gånger om dagen.

Jag är väldigt orolig över detta och undrar vad det kan bero på. Finns det någon effektiv medicin att ta?

Annons

Jag är annars frisk, 38 år, röker inte och är måttlig med alkohol. Tycker att jag lever ett ganska sunt liv, motionerar på gym minst 2 gånger i veckan och försöker äta nyttig husmanskost . Det verkar som att dessa extraslag ökar  i antal när jag känner mig särskilt orolig.
/Martin

Svar: Tack för ditt brev, bäste Martin. Extraslag är vanligt – och i de allra flesta fall helt ofarligt!

Anledningen till att hjärtat slår extraslag är att sinusknutan – som reglerar hjärtrytmen – hoppar över ett hjärtslag, vilket leder till att nästa hjärtslag blir kraftigare än normalt. Detta beror på att hjärtat hinner bli extra fyllt med blod, och när denna blodmängd pumpas ut från hjärtat upplevs detta som ett ”extra hjärtslag”.

Det vanliga är att det inte behövs någon behandling, men skulle en sådan bli aktuell handlar det om så kallade betablockerare, som dämpar hjärtrytmen.

Mitt råd är att du går till din husläkare och berättar om ditt problem.
/Stefan


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…