Annons

Annons

Varför svettas jag så mycket?

Alla människor svettas. Det är ett av kroppens viktigaste sätt att kyla ner sig och hålla rätt kroppstemperatur. Men när svettningarna blir för besvärande är det inte kul.

Jag svettas mycket

Fråga: Jag är en 68-årig kvinna som i många år besvärats av svettningar. Jag har tagit sköldkörtelprov vid 3 tillfällen och alla har varit normala. Jag har även kontrollerat blodsockret och nu sista gången var det 6,5 och det är ok enligt läkaren. Hon tog flera blodprover och alla var normala. Jag har kärlkramp sedan 1997, har även haft en hjärtinfarkt – ingen åtgärd, bara mediciner. Hjärtat är något förstorat.

Annons

Mina mediciner är Trombyl 75 milligram, Valsartan Sandoz 80 milligram, Imdur 30 milligram och Atorbir Atorvastatin 10 milligram, alla dagligen. Såvitt jag kan finna, ska ingen av dessa läkemedel ge svettningar som biverkningar.

Möjligen kan jag få biverkningar som till exempel sömnsvårigheter – jag sover som mest 3 timmar varje natt. Ibland bara 2 timmar och vaknar då efter bara 2 timmars sömn – vaknar av att jag svettas i ansiktet men blir fuktig över hela kroppen. Jag är visserligen överviktig, cirka 30 kilo. Promenerar, men orkar inte gå så långt.  Finns det någon hjälp för mig? /Laila

Svar: Tack för ditt brev, bästa Laila.
Din husläkare har tydligen kontrollerat det mest grundläggande när det gäller onormala svettningar – sköldkörtelfunktionen och blodsockret – båda, helt korrekt, vid skilda tillfällen. De mediciner du tar, har inga biverkningar som kan förklara dina svettningar – däremot kan de sömnproblem du beskriver, möjligen kunna förklaras av din medicinering.

När det gäller svettningarna, så noterar jag – till min förvåning, kan jag säga – att du tydligen inte står på någon form av östrogenmedicinering, vilket är snudd på ovanligt för en kvinna i din ålder. Jag vet inte vad detta beror på – möjligen kan din husläkare vara tveksam till att skriva ut östrogen till dig med tanke på din övervikt, dina blodfetter etc. Jag bedömer dock, att du, mycket väl kan prova en låg dos östrogen, till exempel tablett Progynon 1 milligram dagligen – mot dina svettningar. Efterhand kan dosen höjas till 2 milligram dagligen. Skulle du inte komma till rätta med dina svettningar, rekommenderar jag att du inköper en bordsfläkt och denna kan lindra dina nattliga svettningar och ge dig ostörd sömn.

Till sist, bästa Laila, får du ändå inse, att din kraftiga övervikt, på 30 kilo, är ytterst skadligt för din hälsa och ditt allmänna välbefinnande. Gå till din husläkare och diskutera igenom din situation, begär ett recept på östrogen och rådfråga honom om detta med din övervikt. /Stefan

LÄS OCKSÅ: Jag lider av ballongmage – svullen och uppblåst mage >>

ballongmage


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…