Annons

Annons

Varningen: Därför kan doftljus skada din hälsa!

En studie visar att doftljus kan vara mycket skadligare än vad forskarna tidigare trott. När ljuset är tänt avger det farliga nivåer av formaldehyd, vilket kan vara cancerframkallande.

Bild: IBL

Visst är det mysigt med tända ljus, som dessutom luktar gott? Många ljus avger en fräsch doft av citron, men att andas in denna kan vara direkt skadligt. Det visar en studie från University of York.

Annons

Forskarna upptäckte att kemikalien som skapar citrondoften, limonen, kan bli skadlig i kontakt med luft. Då omvandlas nämligen aromen till det giftiga ämnet formaldehyd, en färglös gas som i stora mängder anses cancerframkallande.

100 gånger värre

Vad som oroar forskarna allra mest är att tända doftljus avger uppemot 100 gånger så höga halter av det giftiga ämnet formaldehyd än vad man tidigare känt till. Gasen kan dessutom finnas kvar i rummet en längre tid, om vi inte vädrar ordentligt.

– Det är förvånande hur höga koncentrationer av olika doftkemikalier som finns i många hem. Vi vet inte riktigt vad en långvarig exponering för dessa dofter kan få för konsekvenser längre fram, säger professor Alastair Lewis som genomfört studien.

Läs också: 7 miljövänliga sätt att bli av med ogräset

Bör helst undvikas

Den svenska toxikologen Bert-Ove Lund, verksam vid Kemikalieinspektionen, säger till tidningen Metro att djurförsök visat att formaldehyd är cancerframkallande och att personer som exponerats för gasen påverkats negativt.

– Det kan skada hälsan på lång sikt. Personligen undviker jag doftljus, poängterar Bert-Ove Lund.

Av Margaretha Malmgren/Allas.se
Källa: msn.com
Foto: Shutterstock


Läs också: Ny varning: Höga halter av arsenik i barngröt och välling

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…