Annons

Annons

Varningen: Din USB-laddare kan vara livsfarlig

Nästan var fjärde USB-laddare är direkt livsfarlig. Det slår Elsäkerhetsverket fast efter en omfattande kontroll. "Vår granskning visar ett 'svartvitt' resultat. Antingen är laddarna ok eller mycket bristfälliga", säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.

Elsäkerhetsverket har kontrollerat 60 laddare. Enligt myndigheten kommer laddarna både från kända och okända märken och både billiga och dyra laddare har testats.

Välj USB-laddare med omsorg. Bild: IBL

Men resultatet är nedslående.

Av de totalt 60 laddarna som testades bedömdes 14 ha så pass allvarliga brister att det är fara för livet vid vanlig användning. Dessa har därför återkallats från konsumenter. Ytterligare en laddare har fått försäljningsförbud, skriver Elsäkerhetsverket i sin rapport.

Annons

Nästan hälften av de testade laddarna saknade i princip helt isolationsavstånd mellan nätspänning och USB-utgången. Detta innebär en överhängande risk för elchock.

– Att en laddare av tio endast har lacken på ledarna som isolation mellan farlig nätspänning och USB-utgången är anmärkningsvärt. Här är det inte längre en risk, det är bara en fråga om tid tills det blir överslag och laddaren blir strömförande, om den är inkopplad i uttaget, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Utsätter sig för onödiga risker

Var tionde produktanmälan som kommer in till myndigheten gäller också just USB-laddare. I snitt varannan månad får Elsäkerhetsverket in en anmälan om att någon fått en elchock av en USB-laddare, men den verkliga siffran är troligen ännu högre.

Enligt Elsäkerhetsverket är det fortfarande många som sover med sin USB-laddare inkopplad eller lämnar laddaren i uttaget även när den inte används.

Undvik att ladda under tiden du sover. Bild: Shutterstock/IBL

”Risken att en USB-laddare startar en brand är inte överhängande, men sker det när man sover kan konsekvenserna blir stora”, skriver Elsäkerhetsverket i sin rapport.

Endast tre av de testade laddarna uppfyllde alla krav utan anmärkningar.

–Vår granskning visar ett ”svartvitt” resultat. Antingen är laddarna ok eller mycket bristfälliga. Dessutom visar undersökningen att konsumenternas beteende ger en ökad risk för tillbud eller skada, säger Mikael Carlson.

Här kan du läsa en sammanfattning av Elsäkerhetsverkets granskning av USB-laddare – 2017! Vill du hellre läsa hela rapporten hittar du den här!

Här kan du också läsa vilka laddare som har fått försäljningsförbud och återkallelse från konsument!

Vad ska jag tänka på när jag använder min USB-laddare?

Använd alltid laddaren till det den är avsedd för. Olika laddare är gjorda för olika saker och det kan påverka säkerheten.

Läs instruktionerna som följer med laddaren om hur den ska användas.

Ladda hellre mobiltelefonen ofta än att vänta tills batteriet är helt slut.

Ladda under uppsikt och ladda aldrig när du sover.

Använd eluttag som är lätta att nå.

Kontakta alltid återförsäljaren om du har frågor om den specifika produkten eller om du tror att det är fel på produkten.

Källa: Elsäkerhetsverket

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Mobilsurfa utomlands utan extra kostnad – detta gäller för din operatör!

Så minskar du strålningen från mobilen

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…