Annons

Annons

Varningen: Tänk på detta när du mobilsurfar

Öppna nätverk blir allt vanligare och många kommuner skapar fria surfzoner. Men det finns anledning att vara försiktig. Hackarna kan vara dig hack i häl.

Att fler kommuner erbjuder gratis wifi är en glädje för många mobilanvändare – men också för hackers. Så se upp när du surfar på offentliga nätverk.

Var vaksam när du kopplar upp dig mot öppna nätverk. Bild: Andrey Arkusha / Alamy

Enligt SVT är det många hackers som skapar ett wifi-namn som liknar det som exempelvis kommunen använder. Och råkar du ansluta till det kan hackern se exakt vilka sidor du surfar på och hela din näthistorik.

Annons

Personen som delar nätverket kan även kontrollera dess innehåll. Så om du skulle logga in på en sida som kräver lösenord, säg Facebook eller din internetbank, kan nätverksskaparen se både dina inloggningsuppgifter och ditt lösenord.

Använd en VPN-tjänst

När din enhet varit ansluten till ett visst öppet nätverk kommer den automatiskt ansluta till det nästa gång det kommer upp. Har du då vid tidigare tillfälle anslutit till ett falskt nätverk kommer din mobil att välja just det.

Du ska alltså vara försiktig när du använder offentliga nätverk. Om du får flera alternativ bör du välja ett wifi som är lösenordsskyddat.

Ett sätt att undvika att bli hackad när du surfar på offentliga nätverk är att använda sig av en VPN-tjänst – en tjänst som gör att du kan surfa anonymt. Då krypteras trafiken mellan internet och din enhet.

När du surfar på mobilen bör du också använda dig av appar istället för browsern, eftersom appar oftast har mer inbyggd säkerhet.

Text: Erika Bergman

Artikeln publicerades först på ELLE.

Läs också:

5 sätt att minska skärmtiden i sommar

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…