Annons

Annons

Varsågod, en äkta småländsk ostkaka!

Ostkaka med rårörda lingon
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ostkakekämparna från Småland har varit i Almedalen och delat ut ostkaka till besökare. Det sa bara vips så försvann 15 kilo ostkaka med grädde och sylt.

Livsmedelsverkets försök att förbjuda opastöriserad mjölk, som används i småländsk ostkaka, väckte kämpaglöden hos småländska centerpartister. Margrit Gerhardson berättar för IT- och energiminister Anna-Karin Hatt, själv uppvuxen i Småland,  hur vansinnig hon blev när hon fick reda på att Livsmedelsverket vill förbjuda opastöriserad mjölk. Hon samlade sina ostkakevänner för att göra uppror mot Livsmedelsverket i vintras.  Med hjälp av riksdagsledamot Per Åsling (c) åkte Gunnel Karlsson med sina väninnor till riksdagen och tog upp kampen. Där fick de träffa Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord. Ett par månader senare kom beskedet att det även i framtiden ska vara tillåtet för bondgårdar att sälja eller ge bort mindre mängder av opastöriserad mjölk.

Annons

Margrit Gerhardson och A
– Med facit i hand är jag djupt imponerad av att man kan påverka beslut och vilken makt media har. Det är verkligen demokrati, säger Margrit Gerhardson. Här tillsammans med IT- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Här får du ett recept på ostkaka:
(Av Gunnel Carlsson)

10 liter mjölk
2 hg vetemjöl
10 ägg
3 dl socker
1 liter grädde
1 msk ostlöpe
1 hg sötmandel, skalad, hackad
Några bittermandlar

Sätt ugnen på 200 grader.
Värm mjölken till 38 grader. Tillsätt löpet och hälften av mjölet. Låt stå tills mjölken har loppnat, det tar en stund.
Vispa ihop ägg, socker, mjöl och grädde. Tillsätt mandeln.
Skär ostkakemassan kors och tvärs, låt stå ytterligare en stund.
Häll bort alla vassle. Blanda i äggsmeten i ostmassan. Häll upp i formar.
Grädda tills mitten av ostkakan höjs.

Av Marie Flodin


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…