Annons

Annons

Vårt lilla barnbarn är på tok för tjock

Alice har fin kontakt med sin sons familj men tycker att de är för överviktiga. Framförallt gäller detta deras 4-åringa dotter. Ska Alice lägga sig i med risk för att förstöra deras relation? Eller finns det andra sätt?

gå ner i vikt

Vår son är gift sedan ett par år med en kvinna som vi tycker mycket om. Han hade tidigare ett långt, barnlöst förhållande där vi lämnades helt utanför. Nu ingår vi liksom naturligt i sonens och hans nya familjs liv. Och vi trivs, även om det finns vissa olikheter mellan oss.

Annons

De har ett barn tillsammans, vårt barnbarn, som nu är fyra år. Vår svärdotter har sedan tidigare en dotter i tonåren. Hon bor också med dem, ser sin pappa bara på helger och lov. Men det verkar fungera för det mesta. Vi är barnvakt ibland, men ses också spontant rätt ofta eftersom vi bor nära varandra. Allt borde vara frid och fröjd.

Men det finns ett problem som jag går och tänker på. Både den nya svärdottern och hennes dotter är överviktiga. Men de verkar inte bry sig det minsta, inte ens tonåringen. De sätter med glädje i sig stora hamburgare med pommes frites, dricker läsk och avslutar med kaffe, bullar och tårta. Jag blir själv illa­mående av allt det söta. Det kan jag väl stå ut med eller avstå ifrån, men problemet är att vårt barnbarn lär sig de här matvanorna och börjar bli tjock hon också.

Finns diabetes i släkten

Redan som liten fick hon bullar och var då också lite för rund, men det var ju mest rart då, när hon var ett år och så. Men nu är jag allvarligt oroad att hon kommer att få problem längre fram i livet. BVC har anmärkt på att hon är för rund. Men mamman bara skrattar och serverar ännu mer bullar.

Min son säger bara att det är hans frus ensak att vara så rund som hon vill och att deras lilla dotter ju verkar god och glad. Så varför bry sig, tycker han. Jag vet att det finns diabetes i båda våra släkter, så jag oroar mig. Vi har i vår familj alltid levt ganska sunt, inte till överdrift, men mest Svensson-normalt. Deras matvanor är i mina ögon osunda. Hennes familj frossar också i kakor. Jag vet inte om jag ska kunna lägga mig i detta utan att såra allihop för mycket. Men det är ju mest barnbarnet jag oroar mig för. Tänk om hon blir mobbad dessutom i skolan?

Kanske är jag sjåpig. Familjens tonåring verkar ju klara sin övervikt och har bra med kompisar. Kan jag över huvud taget lägga mig i? Min man tycker jag ska hålla tyst.
/Alice

Familjerådgivaren svarar: Backa – förlita dig i stället på barnhälsovården

Det här är verkligen en känslig fråga, eftersom den berör både hälsa och utseende och på så vis även självkänslan. Många överviktiga uppfattar också att det finns en hel del moralism kring fetma, att man skulle ha en dålig karaktär.

Om du ska ta upp frågan i familjen över huvud taget, är kanske enda vägen att du lägger problemet hos dig själv, det vill säga att du – rätt eller fel – oroar dig för diabetes ibland, eftersom det finns i släkten. Och att du funderar över om det går att påverka, så att man inte får sjukdomen. Det gäller förstås också att hitta rätt tillfälle så att du inte sårar någon. Sonhustrun är förmodligen lika medveten som du om hälsoaspekten av sin fetma, men kanske av någon anledning skyggar för den så länge det går.

I övrigt får du försöka förlita dig på att barnhälsovården och senare skolhälsovården följer upp varje barns utveckling och larmar om det uppstår hälsoproblem. Det är förstås också bra om du kan lägga lite extra möda på att visa att hemma hos dig finns det mat som är både god och hälsosam.
/Ann-Marie Furhoff, familjerågivare

Foto: Panthermedia

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…