Annons

Annons

Västerbottenspaj med kantareller och bacon

En bra start till en riktig festmåltid. Toppa pajen med smörstekta kantareller och bacon. Vilken festmat!

Västerbottenspaj med kantareller och bacon
6–8 bitar
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Stanning:
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
salt, svartpeppar
5 dl riven Västerbottensost

Topping:
200 g kantareller, rensade
2 msk smör
1/2 tsk salt
3 msk finhackade örter, t ex persilja
140 g bacon, tärnat
1 msk smör

Annons

Garnering:
persilja

Mixa mjöl och smör till en smulig massa.Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en degboll. Lägg i kylen ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck eller kavla ut i en smord pajform, nagga kanterna. Förgrädda ca 10 minuter mitt i ugnen.
Vispa ihop stanningen och fördela i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 minuter.
Fräs de rensade kantarellerna i smör. Salta och tillsätt örter.
Fräs baconet knaprigt, låt rinna av på hushållspapper.
Dela pajen i bitar, toppa med kantareller, bacon och kryddgrönt.

Gilla Året Runt på Facebook

Av: Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

Tips! Pajen kan serveras varm, kall eller ljummen.

Vill du bjuda på trerätters?
Torsk med örtagårdstäcke och sötpotatispuré
Torskrygg med örttäcke
Vaniljmarinerad frukt med gräddyoghurtVaniljmarinerade frukter med gräddyogurt

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…