Linsbolognese
En klassiker där köttfärsen ersatts med röda linser.
4 personer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 stjälk selleri
2 msk smör
4 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater, 400 g
1 dl röda torkade linser
3 dl vatten
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Servering:
300–400 g valfri pasta, t ex spagetti
4 msk finhackad persilja
parmesanost
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna morötterna. Ansa och skär sellerin i tunna skivor. Fräs lök och vitlök blankt, utan att det får färg, i en stekpanna med smör.
2. Tillsätt morötter och selleri och fräs ett par minuter. Rör ner tomatpurén och låt fräsa ca 1 minut.
3. Tillsätt krossade tomater, linser, vatten, salt och peppar, och rör om ordentligt. Låt puttra på svag värme, ca 10 minuter.
4. Vid servering: Strö över persilja och riven parmesanost och servera med kokt pasta.
Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell