Annons

Annons

Vi älskar varandra – alla tre!

Efter 16 år tillsammans kände Anna och Magnus att de behövde lite spänning i relationen. Så träffade de Marina och alla tre blev kära i varandra. Nu är de sambor i en storfamilj på åtta personer - fem barn med tre föräldrar.

polymori

Hela härliga familjen: Linus, 15, Anna, Juli, 6, Marina, Magnus och Andréa, 13. Liggande från vänster: Lea, 8 och Luka, 11 år.

– Det är som en vanlig förälskelse – men att bli kär i två personer kändes ännu starkare. Det var dubbelt antal fjärilar i magen varje gång vi träffades säger, säger Marina Oparusic-Moravcevic, 39.
I villan i Kinnarumma utanför Borås är det full fart. Marinas tre barn Linus, 15, Luka, 11, Lea, 8, har just satt sig runt bordet medan Marina brygger kaffe. Anna och Magnus Larssons barn Andréa, 13 och Juli, 6, väntar också på fika. Smått kaotisk stämning råder när alla barnen pratar i mun på varandra.
– Det är jätteroligt att ha fått så många bonussyskon, tycker Andréa och får medhåll av de andra.

Annons

De tre föräldrarna träffades för några år sedan. Anna och Magnus hade då varit ihop i 16 år och kände att de ville krydda tillvaron med lite nya bekantskaper. De pratade om hur det skulle vara att träffa en tredje person. Så fick de kontakt med Marina på en sida på nätet och började chatta. Efter några veckor bestämde de träff på ett kafé i Göteborg.
– Vi föll ju direkt, säger Anna.
– Jag är så svår att motstå, säger Marina och gör en divagest och låtsasslänger med håret.

”När vi träffades kände jag bara wow – vilka människor!”

Alla skrattar.
– Men jag kände ju likadant, fortsätter hon. Jag tyckte ni var jättehärliga och blev väldigt intresserad. Innan var jag lite osäker på vilka ni egentligen var. Men när vi träffades kände jag bara wow! Vilka människor. Och när Anna dessutom oberoende av mig beställde vaniljlatte och cheesecake, precis som jag, tänkte jag att det här kan bli mer än bara en dejt.
– Ja, det kändes som att vi hade känt varandra länge. Vi kunde prata om allt, säger Anna.

Efter två års dejtande flyttade familjerna ihop

Då visste Marina ingenting om vad polyamori innebar. Både hon och Anna är bisexuella men att leva i en storfamilj och dela sin kärlek på tre hade ingen av dem haft en tanke på. Från den eftermiddagen började de träffas på helgerna och ganska snart kom barnen in i bilden.  Anna och Magnus var öppna från början.
– När vi började umgås med Marina så förklarade vi hur det låg till och vi pratade om att man kan älska mer än en person och att det var så för oss. Men det var lugnt. Du älskar oss tre barn lika mycket, sa Andréa.
‧– Hon är rätt tuff av sig och även öppen med hur vi har det här hemma. Hon säger ifrån om det är något eller om någon skulle säga något elakt – men det har faktiskt inte hänt.

De hälsade på hos varandra på helgerna. Efter att ha dejtat i två år började prata om att flytta ihop. Men hur skulle det gå? Och var? Det var många frågor.
– Jag och Anna har varit ihop så länge. Jag tror att det har varit en stor trygghet för oss allihop. Vi ger inte upp i först taget och det tror jag att Marina såg, säger Magnus.
– Jo, jag kände att ni visste vad ni ville och att ni satsar helhjärtat. Så för mig var det en stor trygghet att känna att ni var så stabila och säkra på varandra, svarar Marina och tar upp Juli i knäet.

Sedan förra sommaren bor de ihop. För Marinas del innebar det en stor förändring när hon sade upp lägenheten i Göteborg för att påbörja ett nytt liv med barnen på landet.
– Du klär dig så lantligt nu förtiden mamma. Foppatofflor. Det skulle du aldrig ha på dig i stan, påpekar Luka om Marinas snabba anpassning.
– I början var jag lite rastlös. Jag var ju så van vid stan, men nu jag tycker jag att det är lugnt och skönt.

Alla grannarna accepterar och vågar fråga

Det var inget förhastat beslut att flytta ihop. De hade bott ihop nästan varenda helg under två år så de kunde varandras egenheter utan och innan. Och barnen var med på det. Annars hade de aldrig blivit av Barnen kommer i första hand. Alltid. Men det har fungerat över all förväntan. Barnen kommer bra överens. Särskilt Andréa och Luka. De är oskiljaktiga. Det är sällan några konflikter och de vuxna är överens när det gäller barnen och uppfostran. Ibland får de kompromissa. Huset är ombyggt för att alla ska få plats. Det före detta garaget är numera en ny entré, hall och ett sovrum för tre. Idén fick de från vänner i byn som fick veta att de hade leta större hus på annan ort.

Alla i byn känner till hur det ligger till i familjen Larsson-Oparusic- Moravcevic. Men i det finns det en stor trygghet.
– Alla har varit så förstående. Först funderade vi på att flytta till en gård men då skulle vi behöva börja om på nytt. Här accepterar grannarna oss. Vi har aldrig blivit ifrågasatta. Det gör att vi inte vill flytta. Vi trivs så bra. Och alla gillar Marina. Det är lätt att tycka om henne.
Det drar ihop sig till tidig kväll. Byns pizzabagaren levererar pizzor och kebabrullar vid dörren. Det blir en hel del att duka fram när familjen sätter sig och det trängs och munhuggs runt bordet.

Den som tror att de tre lever under sektliknande former i excesser och orgier dagarna i ända tror fel. De lever som en vanlig familj med samma glädjeämnen och en vardag som de flesta andra. Bara det att deras familj är lite annorlunda.
– För oss är det jätteviktigt att visa att vi är helt normala. Vi vill att andra ska se det. Därför har vi varit helt öppna med hur vi lever och vill prata om det, säger Anna som samtidigt säger att det alltid är barnen som får bestämma. Är det okej för dem så ställer de upp och berättar. För även om alla har varit förstående så händer det ibland att människor lägger djupa veck i pannan och av ren nyfikenhet undrar hur det egentligen fungerar att leva ihop på tre. Om de sover i samma säng? Om någon blir svartsjuk på den tredje? Om man älskar en mer än den andre. Ja, de sover i samma säng. Svartsjuka och konflikter löser de genom att prata och vara öppna mot varandra. Och kärlek finns det tillräckligt av så att det räcker till flera.
– En vanlig fördom är att Magnus har det så bra som har två kvinnor. Men det är nog inte alltid så lätt att ha två kärringar att tampas med, säger Anna.
– Ja, det är synd om mig ibland, skrattar Magnus.

Så här fungerar polyamori!

– Poly (grekiska) betyder många och amori (latinet) betyder kärlek.
– Polyamori innebär att man kan ha flera kärleksrelationer samtidigt. Det innebär inte att man har öppna relationer utan man delar sin kärlek mellan flera.
–  De finns många varianter på polyamorösa förhållanden. Allt från personer som lever ensamma och har olika kärlekspartners till gifta par som har andra parters eller människor på tre eller fler som älskar varandra och bor ihop.

Av Mathias Pernheim Foto: Bo Håkansson
”Det är jätteroligt att ha fått så många bonussyskon”

”Alla har varit så förstående”
”En vanlig fördom är att Magnus har det så bra som har två kvinnor”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…