Annons

Annons

Vi bor gratis på semestern!

En vingård i Bordeaux och en villa vid USA:s vackraste strand. Ann och Johnny är helnöjda med sina husbyten. – Att semestra i någon annans hem är trevligt, praktiskt och ekonomiskt, säger Ann.

Byt semesterbostad

Ann och Johnny hemma på trappan till det egna huset i Täby norr om Stockholm.

LÄS OCKSÅ: 8 praktiska tips för ett lyckat byte

Paret Ann Werner och Johnny Isaksson älskar att resa. Men de besöker sällan en plats två gånger, deras resande handlar till stor del om att upptäcka något nytt. Och genom att byta hus med andra blir upplevelsen än mer unik.
– Vi har rest mycket och bott på många trevliga hotell. Men när man bor så, känner man sig verkligen som en turist och man kommer inte riktigt nära landets vardagsmiljö, säger Ann.
I jakten på en mer ”äkta” känsla har Ann, 54, och Johnny, 63, hyrt hus vid flera tillfällen. Det har alltid fungerat bra, så steget till att byta hem under semestern var inte så långt.
– Vi hade läst om husbyte och trodde att det skulle passa oss, säger Ann.
– På Internet finns flera väletablerade hembytarsajter. Där får man tillgång till varandras annonser och kontaktuppgifter, mot en fast årsavgift. Själva bytet kostar inget.
För Ann och Johnny gick det lätt att hitta någon att byta med, redan första gången de testade. Det visade sig vara många som ville tillbringa några sommarveckor i stockholmsförorten Nacka, där de bodde då.
– På den tiden bodde vi i lägenhet, men vi lyckades ändå byta till oss ett gigantiskt stenhus på en vingård i Bordeaux, säger Johnny.

Annons

Möttes av en korg med delikatesser

Inför bytet pratade Ann och Johnny med den franska bytesfamiljen på Skype. Dessutom hade de ganska tät kontakt via e-post.
Att låna ut den egna bostaden till en annan familj kändes helt tryggt.
– Det handlar nog lite om hur man själv är som person. Vi var aldrig oroliga för att något skulle gå fel eller för att vi skulle bli lurade, säger Ann.
– En bedragare skulle aldrig orka hålla på med alla kontakter som föregår ett byte. Vi pratade ju fram och tillbaka i ett halvår, tillägger Johnny.
Väl på plats i huset i Bordeaux hittade paret en stor korg med ostar, vin och olika delikatesser på köksbordet.
Hemma i Nacka hade de själva lämnat en liknande present, tillsammans med ett personligt välkomstbrev.
– Det är trevligt med en liten gåva, det gör att man känner sig omhändertagen, säger Johnny.

Minnesvärd fest med skratt, prat och gråt

En av många fördelar med att bo hemma hos någon annan, är att det ger fantastiska möjligheter till kontakt med lokalbefolkningen.
De tillfälliga grannarna är ofta hjälpsamma och nyfikna på ett vänligt sätt.
– Det blir många intressanta möten, som man annars aldrig skulle ha gjort, säger Ann.
I Bordeaux bjöds paret till exempel in till en lokal skördefest, med närområdets vinbönder. Det var absolut turistfritt, med undantag för Ann och Johnny.
Mat, vin och livemusik blandades med skratt, prat och gråt.
– Ja, några av gästerna blev väldigt känslosamma, säger Johnny och skrattar. Vi förstod ju inte vad de sa eller sjöng, men kul var det!
Inför sommaren 2014 hade Ann och Johnny flyttat till en villa i Täby, några mil norr om Stockholm.
Nu ville de resa lite längre bort och de började diskutera byten med familjer i USA. Det tog inte lång tid innan de fick napp.
– Många amerikaner vill till Sverige, särskilt par i vår ålder. De vi bytte med kom hit för att leta efter sina svenska släktingar, säger Johnny.

LÄS OCKSÅ: Leslie från USA hittade en ny familj i Sverige

Byta semesterbostad

Den tillfälliga bostaden i Florida.

Och samtidigt som amerikanerna flyttade in i huset i Täby, satte Ann och Johnny nyckeln i dörren till en modern enplansvilla med pool i Florida. På bekvämt avstånd från det välskötta villaområdet låg Sarasota Beach, känd som USA:s vackraste strand.
– Det är en otroligt vacker strand, med sand vit och fin som potatismjöl, säger Johnny.
Under den tre veckor långa vistelsen i Florida kom parets två vuxna döttrar och hälsade på. Hela familjen åkte till stranden, shoppade eller njöt av lugnet hemma vid poolen.
Allt gick bra under bytesveckorna, även om Ann och Johnny blev lite tagna på sängen av Floridas oerhört rika djurliv.
– I Sverige är vi vana vid att kunna ha dörrar och fönster öppna, men det gick inte i Florida. Vi fick genast in en liten snok i hallen, när vi missade att stänga ytterdörren, berättar Johnny.
I trädgården skyddades poolen från badsugna ”besökare” med ett stort nättält. Något som kändes befogat, med tanke på ormincidenten i hallen.
Johnny plockar fram mobiltelefonen och bläddrar fram en bild som han vill visa. På skärmen syns snart ett foto av en rejäl svart orm, på väg in under en buske.
– Den ormen bodde på framsidan av vårt hus. Vi fick veta att det var en så kallad hang around-snake, som är helt ofarlig, så honom behövde vi inte bry oss om, säger Johnny och skrattar.

En vintersemester i Karibien lockar

I fjol bytte Ann och Johnny till sig ett hus en liten bit utanför Paris.
– Vi vill ju inte åka till samma ställe två gånger, men vi är allt lite svaga för Frankrike, säger Ann.
Husbyte behöver inte bara vara aktuellt under sommarmånaderna. Många vill gärna resa någonstans även under påsken och julen, till exempel.
Ann och Johnny har redan nu planer på ett eventuellt vinterbyte.
– Vi har faktiskt kontakt med personer i Karibien, som eventuellt vill komma till Sverige, berättar Ann.
– Det var jag som hörde av mig till dem, jag har lärt mig att våga fråga. Även om folk har ett helt fantastiskt hus eller inte alls har visat intresse för Sverige, kan ett byte bli av. Man kan ha tur!

ATT BYTA HEM– så fungerar det

• Hembyte är ett sätt att bo gratis och mer personligt på semestern. Samtidigt som du bor i en annan familjs hem, lånar du ut ditt eget hem till samma familj.
• Mot en abonnemangskostnad på några hundralappar per år, får du ha en annons med ditt hem på en hembytarsajt på Internet. Andra personer kan söka på och skicka förfrågningar om att låna din bostad – och vice versa.
• Bytet är alltid kostnadsfritt. Och du bestämmer själv om du även kan tänka dig att byta bil, hur många som får bo i ditt hus, om husdjur är välkomna och så vidare.
• Några av de större sajterna är Hembyte.nu, Intervac.se och Homelink.org.

Av Irmi Persson Foto: Irmi Persson och privata bilder


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…