Annons

Annons

Vi fick fira jul på sjukhuset

DET HÄR HÄNDE MIG: Mina jular har förpestats i många år av konflikter inom släkten. Men efter den här julen är jag helt fri från sådant. I ett halvår har min tonårsson kämpat mot cancer och att han får vara frisk är allt som betyder något.

Jul på sjukhus

Så var julen slut för denna gång! Många känner sorg när vardagen är tillbaka och andra känner lättnad över att karusellen äntligen är över. Ingen annan helg väcker så mycket känslor inom oss. Glädje, förväntan, ibland ångest för att relationer till nära släktingar är så laddade, så svåra att hantera. Så har jag haft det med min nya familj, som jag fick på äldre dagar.
Efter 20 år som ensamstående mamma träffade jag en man och fick två barn. Tyvärr ledde min nya familj till att mina relationer till min första familj och därmed till den övriga släkten blev jobbiga och infekterade. Min vuxna son och min nya sambo kom helt enkelt inte överens. Det har varit jobbiga år som naturligtvis har slitet hårt på mig och min man. För mig tog lång tid att förstå att en relation inte kan kräva att den ena parten ska utplåna sig själv och ständigt be om ursäkt för sig själv (och sin nya familj). Allt för länge har jag gått och funderat över vad jag gjort för fel, varför allt gick så snett.

Annons

Förra julen blev alla tankar på dessa konflikter med den vuxna sonen och hans familj oviktiga. Jag kunde inte längre ge dem det utrymme eller den kraften när jag och min familj tillbringade större delen av vår tillvaro i ett halvårs tid på olika sjukhus runt om i Sverige.
Förra sommaren fick vi veta att vår 15-årige son hade cancer. Bara ordet väcker så många känslor, och med allting följer funderingar över livet. Över hur livet sett ut fram till dess att cancern kom och tog våra liv – för det är så det är. Ett cancerfall tar hela familjens liv under den period det varar. Ingen i den familj som drabbas har längre ett vanligt liv.
Barnet som är drabbat tvingas genomlida alla dessa behandlingar, med fruktansvärda biverkningar som feber, blodförgiftning, hårbortfall och infektioner som man aldrig hört talas. För att inte tala om den djupa rädslan, tankar och funderingar om huruvida han ska tillfriskna eller ej?
Lillasyster som tvingas se sin bror så sjuk, och som plötsligt tvingas klara allt själv, tillbringa så mycket tid ensam hemma, sköta sin skolgång på egen hand, nödvändiga vardagssysslor som inte blivit gjorda, och ovanpå detta all oro för sitt syskon.
Pappan som ska försöka parera de egna uppdragen som egen företagare, som är helt nödvändiga för att inte familjen ska hamna på obestånd med att alltid finnas till hands för sonen och för familjen, beroende på hur sjukdomen utvecklar sig.
Jag som mamma, att mitt i allt kaos som råder runt sjukdomen och inom mig själv stå lugn och trygg för att sonen ska orka.

De flesta får ett helt annat perspektiv på livet och tingen efter att ha tillbringat så lång tid på sjukhus med ett allvarligt sjukt barn. Jag tror inte att någon, som inte själv har varit drabbad, kan förstå hur dessa barn och familjer har det. Men för oss var det äntligen över när julen passerat förra året.
Därför vill jag sända min djupa tacksamhet nu när ett år har gått till alla dessa människor som jobbar och sliter i sjukvården! Som trots neddragningar, överbeläggningar, långa dagar och alltför låga löner, gör ett så fantastiskt jobb! Som med sin kompetens, noggrannhet och respekt för sjukdomen hjälper barnen att överleva. Och tack till barncancerföreningarna. Era insatser var ovärderliga för att vi skulle uthärda denna tid på sjukhus, varje månad ordnade ni fika och gav ekonomiska bidrag till olika sysselsättningar för barnen. Att ni hjälper till att sätta lite guldkant på barnens tillvaro blev tydligt i samband med julhelgen.
Vilken relation du än har till dessa storhelger, så ta en stund och tänk på de barn som tillbringar dem på sjukhus. Hjälp dem att få lite guldkant på tillvaron. Hjälp barncancerföreningarna att hjälpa!
”Ann-Marie”

Bilden är arrangerad. Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…