Annons

Annons

Vi flyr kylan och åker på långsemester till solen!

Tänk dig att fly till solen när det är som kallast, gråast och ruggigast här hemma. Vi har pratat med två par som långsemestrar varje år.

shutterstock_18631621_2

Att resa bort till värmen och vara borta länge har de senaste åren blivit alltmer populärt. Långsemestrarna finns i en mängd varianter med det som utmärker semesterformen huvudsakligen är att man är bortrest i flera veckor, minst tre.
Steen Albrechtsen, presschef på resebyrån Albatros tror att långresornas popularitet har flera orsaker:
– Målgruppen som är i 60-års åldern är allt friskare och mer aktiv. De har tid att resa. Vädret är en viktig komponent likaså den sociala biten, på resorna får man många nya vänner.
Många tror att man måste vara förmögen för att ha råd med långsemester men så är det inte menar Albrechtsen.
– Det är inga miljonärsresor vi pratar om. Vi chartrar hela plan och hotell och kan då erbjuda bra priser.
På Albatros topplista ligger Costa del Sol i Spanien, Sorrento och Sicilien i Italien och Cascais på Lissabonkusten.
Även på resebyrån Ving har man haft en stabil efterfrågan på långresorna de senaste åren.
– Vi har erbjudit långsemestrar sedan början på 70-talet. Just i år har vi något fler gäster till Gran Canaria och Teneriffa, men det är huvudsakligen Alanya i Turkiet, Cypern och Mallorca som vi haft mest ”långisar” till, berättar informationschefen Magdalena Öhrn.

Annons

Naxos-Nikestatyn-e1425465803793-430x645
Per-Erik & Christina Norman, 69 år.

Hur ofta reser ni på långsemestrar?
– Det brukar bli två gånger om året. Senast var vi i Taormina på Sicilien i en månad och året innan i Torremolinos i Spanien. Vi bodde på fyrstjärnigt med halvpension.
Är det alltid i Europa?
– Nej, vi har vänner som driver ett guesthouse i Thailand så där har vi varit flera gånger. Men nu ville vi se något nytt och så tycker vi det är skönt med svenska reseledare på plats.
Vad är tjusningen?
– Att vistas i ett varmare klimat och få uppleva ett nytt land, att slippa städa och laga mat i en månad är rena drömmen!
Vad gör ni på era långsemestrar?
Sitter vid poolen och kopplar av, tar långa promenader, åker på organiserade utflykter.
Vad minns du bäst från er senaste resa?
– Vi besökte en liten by där vi blev indelade i smågrupper och hembjudna till lokalbor som bjöd på en fantastisk hemlagad middag.Taormina utsikt4
Finns det några nackdelar med att långsemestra?
– Den enda nackdel jag kan komma på är att man blir lite less på buffémat.
Vad gör ni när det regnar?
– Vi har alltid med oss böcker. Den senaste semestern läste jag ut 10 böcker, och när man har läst ut en bok har hotellet en lånehylla fylld med böcker.
Några kommande resor?
– Ja, vi planerar hela tiden. Nästa resa blir till Vietnam i mars därefter Portugal i maj och sedan fyller jag 70 och då funderar vi på att hyra ett hus i Spanien och ta med vår dotter och hennes familj. Man har bara ett liv och vi vill passa på att uppleva så mycket som möjligt innan vi blir för gamla och sjuka.

sicilen anders och ann
Anders & Ann Börjebo, 69 år.
Vart har era långsemestrar gått?
– Vi har varit på långsemester på Sicilien, Cascais i Portugal, Puerto banus i Spanien och i Sorrento i Italien.
Vad är tjusningen?
– Utan tvekan den sociala biten. Den är minst lika viktig som själva reseupplevelsen. Vi har fått ta del av så många spännande livsöden. Ett par umgås vi fortfarande med och det är fyra år sedan vi lärde känna dem. Och nu senast blev vi bekanta med en kvinna och en man som hade ingått i varsitt kompispar som tidigare hade rest tillsammans. Kvinnan i det ena paret miste sin make ungefär samtidigt som mannen i det andra paret miste sin hustru. Men istället för att sluta resa började de att resa ihop.Har utspelade sig delarBerätta mer om resenärerna?
– Det är en salig blandning av människor och karaktärer. En del kan man bli småirriterad på när de till exempel ska dofta på varenda blomma eller har lärt sig gatunamnen i en stad utantill innan vi ens har kommit fram. Och så ska vi inte glömma de ”äldre” pensionärerna som alltid ska sätta sig längst fram i bussen och markera sitt revir med jackor och tröjor på de närmaste sätena. Skämt å sido, majoriteten är jättetrevliga. Och åker någon ensam är det här ett jättebra sätt att lära känna nya människor!
Vilket är ert favoritresmål?
– Sorrento i Italien, det var fantastiskt vackert. Vi graderade upp vårt rum för att få havsutsikt och den utsikten var makalös! Jag låg i sängen och såg rakt ut över havet och vulkanen Vesuvius.

shutterstock_126942128

Av: Katarina Markiewicz Foto: Privata, Ving

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…