Annons

Annons

Vi hittar mormor i slutet av garnnätet

Utanför Hörby har Anna Wilkmar, hennes mamma Berit och vuxna dottern Daniella skapat sitt eget paradis, Björkhaga trädgårdsgalleri. Deras lekfulla konstpark lockar massvis av besökare, inte minst tack vare Berits jättestora virkade leknät!

berit-wilkmar

Längs landsvägen mot Bessinge breder det mellanskånska landskapet ut sig. Men mitt bland alla åkrar, hus och betande kor dyker något oväntat upp – ett jättestort virkat nät i regnbågens alla färger.
– Det är världens mest effektiva ”sänk farten”-skylt. Folk saktar in, vevar ner fönstren och hänger ut för att fotografera med mobilen, säger Anna Wilkmar, 43.
I Bessinge utanför Hörby har hon skapat sitt eget paradis tillsammans med mamma Berit Wilkmar, 69, och med hjälp av hela sin stora familj. Deras lekvänliga konstpark Björkhaga trädgårdsgalleri har blivit en succé. Sedan starten 2013 har mer än fyratusen besökare kommit för att titta på de fantasifulla konstverken som gömmer sig bland träd och växter – inte minst Berits virkade leknät Ytspänning, som klätterglada barn kan svinga sig runt i.

Annons

Allt började när Berit virkade en strumpa till ett av träden på tomten och la ut en bild på Facebook.
– Någon skickade en länk till ett virkat klätternät som en japansk konstnär hade gjort och mamma blev helt såld på idén. Vi skrev till konstnären och fick hennes välsignelse att göra något liknande här, berättar Anna.
Berit är konstnär och Annas stora passion är trädgårdsdesign. Drömmen om att starta något som kombinerade deras båda intressen har funnits länge. När det på ett möte i bygden kom synpunkter på att det saknades något för barn föll pusselbitarna på plats – de skulle starta ett lekvänligt trädgårdsgalleri. Där skulle klätternätet som Berit ville virka bli pricken över i:et.
– Sedan gick det snabbt. Det var på hösten 2012 och i maj året därpå öppnade vi. För att nätet skulle bli klart ordnade vi stickkafé och fick hjälp av folk i bygden, berättar Berit.

anna-wilkmar

Det första virkade nätet vägde 75 kilo

Berit och Anna har drivit flera gallerier ihop, men trädgårdsgalleriet innebar nya utmaningar. Att skapa ett gigantiskt klätternät handlade om mycket mer än att hinna virka klart i tid.
– Det första nätet var hundra kvadratmeter stort och 75 kilo tungt. När det var klart stod vi där och tänkte ”jaha, hur ska vi spänna upp det då?” Kommer träden att hålla? Kommer nätet att hålla för barnen? Vi fick ta hjälp av både ingenjörer och arborister med beräkningar, berättar Anna.
De påtänkta träden hade inte tillräckligt djupa rötter, så en ny plats fick utses. Och fem barn åt gången räknade man ut att nätet kunde tåla, men inga vuxna – viktgränsen är satt vid 50 kilo.
– Hjälp vad nervös jag var natten innan vi öppnade! Tänk om nätet gick sönder redan första dagen? Men det höll hela sommaren – även om vi fick laga det ganska ofta. Eftersom alla virkade på olika sätt blev hållbarheten inte den bästa, så sedan dess har jag virkat allting själv, säger Berit.

Björkhaga är inte bara trädgårdsgalleri, utan också deras hem. Här bor Anna med maken Tomas, 41, barnen Daniella, 22, och Björn, 9, och Tomas barn Emika, 10, och Leon, 6. Berit bor också på Björkhaga för det mesta.
– Mamma har en lägenhet i Västergötland, dit åker vi när vi behöver komma bort, säger Anna och skrattar.

Alla i familjen har olika arbetsroller – barnen är lekexperter

Alla i familjen har sina roller i trädgårdsgalleriet. Anna är projektledare, ansikte utåt och sköter det praktiska. Berit är konstnärlig ledare och virkexpert medan Daniella är odlingsmästare med koll på allt som växer. Tomas är snickeriansvarig och barnen lekexperter som vet hur man bäst svingar sig i nätet och var de roligaste lekställena finns.
– ”Så osvenskt” får jag ofta höra om att vi bor tre generationer som dessutom jobbar ihop, säger Anna.
– Men för oss är det helt naturligt. Det är också ett sätt att hinna. Jag jobbar heltid på systembolaget, Daniella jobbar på handelsträdgård och Tomas är kock, men genom att hjälpas åt kan vi ändå hålla öppet hela sommaren.

För Daniella, som har ärvt mammas trädgårdsintresse, var det självklart att hjälpa till med trädgårdsgalleriet. Och bo med mamma och mormor gör hon gärna.
– Det klart att vi blir trötta på varandra ibland, men det blir ju alla. Vi trivs ihop och vi behöver varandra, jag behöver mormor lika mycket som hon behöver mig. Dessutom är det praktiskt med flera personer om man har problem med något, säger Daniella.
– Trädgården är 8 000 kvadratmeter, så behöver man vara för sig själv går man ut i sitt hörn, påpekar Anna.

Under våren och sommaren är arbetet intensivast på Björkhaga, med visningar och besökare. Men förberedelserna pågår året runt. På vintern planerar Anna sommarens utställningar, som skiftar varje år. Daniella fyller fönsterkarmarna med frösådder. Och Berit virkar. Fyra-fem timmars arbete om dagen i åtta månader tar det att virka ett nät. Då blir nätet nästan som en extra familjemedlem, konstaterar de.

Virkar flera timmar om dagen trots reumatism

– Undrar man var mormor är så är det bara att leta rätt på nätet och följa det genom huset, i slutet sitter hon, ler Daniella.
– På slutet låg det som en stor hög mitt på golvet i vardagsrummet, och där satt mamma på toppen och virkade, inflikar Anna.
Att virka ett nät av 75 kilo garn är en utmaning för vem som helst. Berit har dessutom reumatism. Men att virka fungerar bra.
– Som konstnär kan man arbeta med varma och kalla material. Att hålla en pensel eller skulptera med lera är kallt – sånt gör lederna krumma. Garn är däremot ett varmt material, förklarar Berit.
– Du lindade in handen i garnet och satt med nätet runt dig när du virkade, den värmen gjorde dig gott, konstaterar Anna.
En positiv bieffekt av nätet är att det fungerar som färgterapi.
– Förr blev jag lätt deppig vintertid men humöret går upp när jag virkar och har färg runt mig, säger Berit.
Tröttnar Berit aldrig på virkandet?
– Nej, det är väldigt meditativt. Jag lyssnar till vinden och fågelkvitter. På vintern har jag barnskratten från sommaren i huvudet. Då orkar man lite till.
Nya planer och idéer spirar ständigt hos familjen Wilkmar. Nu har Berit virkat in remsor av gamla t-shirts för att öka hållbarheten. Drömmen är att virka i tålig fallskärmslina.
– Det är tyvärr väldigt dyrt, men man vet aldrig. I så fall skulle även vuxna kunna hoppa i nätet. Det hade varit fantastiskt!

Av Åsa Clara Åhlander Foto Miriam Preis

Läs mer om Björkhaga trädgårdsgalleri>>


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…