Annons

Annons

Vi njuter fullt ut av pensionärslivet!

Irene, 64, och Lars, 63, gick i pension samtidigt. Nu kan de äntligen äta långfrukostar tillsammans och göra vad som faller dem in. – Jag njuter av varje minut som pensionär, säger Irene.

pensionars-par

Vi träffar paret i deras lägenhet i Helsingborg, högst upp i ett trettonvåningshus med utsikt över hamnen och havet.
Härifrån kan de till och med se båten m/s Aurora, som Lars arbetade på de sista yrkesverksamma åren. Tuffa pass som rorgängare, med tvåskift, som slet på kroppen.
– Jag räknade ner månaderna till pensionen. Att få vara med Irene och känna mig fri. Jag har jobbat sedan jag var 14 år, säger Lars.
– Mitt första jobb var som tidningsbud. Ville man ha grejer fick man ju samla ihop pengar själv och jag ville ha en Philips stereo och en moppe – en Puch Alabama, med en ”limpa” som tjejerna kunde sitta bakpå.

Vi kokar ägg, rostar bröd och fixar lite fint och så sitter vi pratar i timmar.

Irene, 64, och Lars, 63, gick i pension samtidigt. Det har de inte ångrat en sekund.
– Nu kan vi äta frukost ihop. Det har vi inte gjort på massor med år, eftersom Lasse har jobbat skift och jag dagtid. Nu är morgonen vår guldstund, säger Irene. Den som vaknar först, ofta vid femtiden, har första tjing på dagstidningen. Sedan somnar vi om. Vid niotiden stiger vi upp på riktigt och då gör vi i ordning en riktigt smarrig frukost tillsammans. Vi kokar ägg, rostar bröd och fixar lite fint och så sitter vi pratar i timmar.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Det riktigt syns att Irene trivs med tillvaron. Hon bjuder på kaffe och sandkaka, med en snutt Baileys i. Hon säger att hon var lite osäker inför pensioneringen, eftersom hon älskade sitt jobb på Allerkoncernen, samtidigt som hon såg fram emot pensionen.
– Den avdelning som jag var chef över hade bland annat hand om alla tävlingar och sista året fick jag organisera tidningsarkivet. Jag undrade lite hur det skulle bli att inte gå till jobbet varje morgon, men det är helt ljuvligt att vara ledig. Vi är ett stort gäng från jobbet som har gått i pension och vi har bildat ett seniornätverk. Så på så vis ses vi ju ändå.

pensionars-par

Det ska alltid hänga en flygbiljett på vår anslagstavla

Bara några dagar efter Irenes sista arbetsdag drog hon och Lars i väg på sin drömresa till Sydafrika. De upplevde landet, som Lasse besökte 41 år tidigare, när han jobbade på de vida haven.
– Jag har i alla år drömt om att återse Sydafrika, framför allt Kapstaden, säger han. Vi åkte linbanan upp på Taffelberget, tog färjan ut till Robben Island, där Nelson Mandela satt fängslad, och så gjorde vi stan så klart, turistade och åt gott.
Irene och Lars hann med den berömda Krügerparken också och såg allt från lejon till giraffer.
– Man bodde mitt bland djuren. En tidig morgon, när daggen fortfarande hängde i spindelnäten, gick vi på en bushsafari. Vi hann även med en nattsafari. Det var en mäktig känsla.

Rest har de alltid gjort. Mottot ”det ska alltid hänga en flygbiljett på anslagstavlan” gäller. Nästa resa går till Grekland och de åker alltid till England några gånger om året. Julshoppingen i Liverpool är ett måste.
– Ja, det är så mysigt. Det har vi gjort i massor med år. De pyntar precis överallt och man bara njuter, säger Irene och Lars nickar.
Båda två är Beatlesfans och Liverpool är självklart en av parets favoritstäder. Makarna är engagerade i 1960-talsföreningen i Helsingborg. Där går de på träffar, lyssnar på musik, dansar och umgås. Musik är en röd tråd i parets liv och Lars har alltid spelat, både trummor och gitarr, och han spelar ute med ett band minst en gång i månaden.

Nu kan vi göra vad vi vill

Båda trivs med att ha livet lite oplanerat. Vill de gå en promenad eller åka på en utflykt till havet så gör de det.
– Det har hänt att vi har sagt att vi bara ska vara hemma en helg, men så ringer någon och frågar om vi vill följa med på till exempel en konsert. Då kan vi vara spontana och säga ja, det kunde vi inte alltid förut, när Lasse jobbade helger och kvällar. Livet har blivit mycket enklare som pensionär och vi trivs med att vara tillsammans, säger Irene.

Det första de gjorde när de kom hem från Sydafrikaresan var att rensa i skåp och lådor.
– Jaha, dödsstädar ni, frågade en vän, som visste att det var vanligt med en rensning när man gått i pension. Så nu har man lärt sig ett nytt ord, berättar Irene med ett skratt. Vi gjorde oss av med mängder av prylar. Vi sålde på Blocket och gav bort till barn och vänner och till hjälporganisationer. Det var en befrielse att bli av med grejerna. Höstens stora projekt blir att scanna in alla diabilder. Och så har de ju barnbarnen. Nu har de tid att umgås med dem utan stress.

Lars son Johan har blivit pappa igen och John Henry, 3, eller JH som han kallas, har fått en lillebror, James. Och Irenes son Carl-Magnus har två barn Tea, 7, och Camuel, 20 år. Både Irene och Lars hade barn sedan tidigare, när de träffades 1985, på en fest hos gemensamma bekanta.
– Vi förlovade oss 1988 i Charles Dickens bibliotek i London och gifte oss den 1 mars i sjömanskyrkan i London året därpå, berättar Irene.

När började ni planera för att gå i pension lite tidigare?
Irene skrattar och säger att det var när de var ute och gick för tjugo år sedan.
– Då sa jag att vi måste börja spara, så att vi har pengar och kan resa när vi blir äldre. Friheten är härlig. Man gör det man vill, hittar vi en billig biljett kan vi åka samma dag. Och om vi blir medbjudna på något kul, kan vi hänga på. Det är få ”måsten” nu. Pensionärslivet är verkligen över all förväntan. We just love it!

Av Birgitta Forssell Foto: Stefan Lindblom

 

Tänk till innan du slutar jobba

Om du funderar på att gå i pension innan 65, ska du veta att den allmänna pensionen krymper med cirka 6 procent per år fram till 65. Det innebär att om du tar ut din pension som skulle vara 15 000 kr, tre år innan 65, får du 18 procent mindre, det vill säga 12 300 kr. Om du fortsätter att jobba och samtidigt lyfter din pension, kan du spara pengarna på ett konto med viss ränta. När du har sparat i tre år, har du en bra summa kvar till pensioneringen, men när du jobbar får du betala högre skatt. Man kan också göra som Irene och Lars, börja spara redan tjugo år tidigare, för att ha en buffert. Se upp för försäkringssäljare som vill övertala dig att placera förtida uttag i en pensions eller kapitalförsäkring. Det har du inget att vinna på.

På www.minpension.se kan du beräkna olika pensionsuttag.


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…