Annons

Annons

Vi överraskade släkten i USA

Man talar i mobil

Min kusin hade ingen aning om att vi skulle dyka upp på hennes födelsedag. Bilden är arrangerad. Foto: Shutterstock

DET HÄR HÄNDE MIG
Vid påsken förra året var vi hos min syster och hennes man. Då frågade min bror plötsligt om vi ville följa med på en resa till släkten i USA. Han ville att vi skulle överraska vår kusin Carol på hennes 80-årsdag.
I min familj är vi tre syskon som regelbundet träffas. Nu sa min bror att han skulle bjuda både mig och min syster om vi följde med till USA. Vi kände oss inte lite överraskade, nästan mållösa. Min syster, som är tio år yngre, kände att hon hade fullt upp under semestertiden, med sommarstuga och två underbara barnbarn som hon gärna ville dela sommaren med. Men vi bröder är båda pensionärer, ”friherrar” med full frihet att bestämma om våra liv, så vi bestämde oss för att åka tillsammans. Efter hand som tiden led formades våra tankar hur vi skulle lägga upp resan. Vi har en kusin som sedan många år bor i staten Wisconsin, i en liten stad som heter La Cross. Vår idé var att överraska vår kusin Carol, som fyllde 80 år den 17 juli.
Min bror tog kontakt med min kusins äldste son, Scott. Han tyckte om påhittet, att vi skulle överraska hans mor. Bara de närmaste visste om att 80-årsdagen skulle bli mer dramatisk än vår kusin Carol hade räknat med.

Annons

Resa genom svenskbygderna
När det äntligen blev juli månad reste min bror och jag från Landvetter i Göteborg över Berlin till den stora staden Chicago, och där väntade en hyrbil på oss. Vi var båda intresserade av att resa runt i Svenskbygderna. Min bror är mycket insatt i de svenska bosättningarna i det stora landet USA, så vi började vår upptäcksfärd på Clark Street i Chicago. Sedan fortsatte vi vidare till platser som Lindström, Taylors Falls, Rockford, Stillwater, Bishop Hill och Stockholm.
Hemligt möte
Fredagen den 17 juli kom våra sysslingar och mötte oss på ett hotell i staden La Cross. Lång tid i förväg hade de bestämt med sin mamma Carol att de skulle stråla samman på en stor marknad och festivalområde i staden. Marknaden var helt enorm, med allt ifrån tivoli till utställningar av allehanda djur. Carols dotter var tillsammans med sin mor alla redan på marknaden, och hade mobiltelefonkontakt med övriga släktingar på marknadsplatsen. Vi befann oss i ett av djurstallarna som hade premierade grisar av alla sorter. Jag och min bror var iförda kepsar och mörka solglasögon för att inte väcka någon uppmärksamhet när vår kusin kom i närheten av oss. Med oss från Sverige hade vi CD-skivor med en berättelse om hennes mor och far som de själva hade spelat in. Framsidan pryddes av en bild på hennes föräldrar, vid deras gula Oldsmobil.
Klapp på axeln
Carol passerade förbi oss tillsammans med övrig släkt utan att upptäcka oss. Då klappade min bror henne på axeln och frågade på engelska om hon var intresserad av att köpa den här skivan. Hon blev förvånad att en främmande herre tog på henne och när hon kastade en blick på skivan så skrek hon rakt ut: Jag tror att jag får hjärtinfarkt.
Hon blev överväldig av att känna igen min bror och några sekunder senare fick hon även syn mig. Att säga att hon blev stum av förundran är en underdrift.
En glädjechock
Carol hade planerat 80-årsdagen i sällskap med sina tre barn och barnbarnen, och hade inte alls planerat för något stort kalas. Allt blev upp och ner. Det var en glädjechock för henne som var mycket svår att fatta, att två av hennes kusiner från Sverige plötsligt fanns där för att gratulera.
Min brors fantastiska idé ledde till att vi fick en fantastisk vecka tillsammans med vår släkt. Med minnen som aldrig kommer att förblekna för oss och inte för vår kusin Carol.
”P-O”

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…