Annons

Annons

Vi trummar för glädje och gemenskap

De trummar och sjunger, allt från arabiska visor till ”Imse vimse spindel”. I trumgruppen i Hässleholm möts autister, asylsökande och ett gäng svenska eldsjälar för att växa tillsammans genom musikglädjen.

Trumgruppen

Rikard Reyad, Henrik Ask, Mohamad Tadmuri, Moner Alsafad, Hans Ask, Mohammed Fadel, Anna Ask och Fadia Fadel.

Solen fullständigt vräker ner och djembetrummorna dånar i hembygdsparken i Hässleholm. Trumgruppen har just nu sin lördagsträning.
– Vi gör det här för att det är så himla kul, säger Anna Ask, 53 år.
Hon har två söner med autismdiagnoser: Hans, 28 år, och Agne, 25 år. I dag är Hans med och trummar liksom hennes man Henrik, 54 år, som har blivit riktigt trumbiten. Han har till och med ändrat sin profil på Facebook till ”getskinnsexpert” efter att ha lyckats laga en av de trasiga getskinnstrummorna, säger han med ett brett leende.
Trummorna är traditionella djembetrummor från Mali i Afrika. De har en avgörande fördel: de är enkla och alla kan få fram ett hyfsat ljud genom att slå på trumman med händerna.
– Från början var det en tjej som heter Ulrika Mickels Nord som tog hit några trummor till ett projekt med handikappföreningen Klinten Kultur. Och eftersom rytm är så coolt och samtidigt så svårt för dem som har autism så fortsatte vi, säger Anna samtidigt som hon håller ögonen på charmtrollen Mohammed, 6 år, och Fadia, 5 år, som brukar hänga med på trumövningarna.
De lär sig svenska genom att traggla ”Imse vimse spindel”, och storkillarna Mohamad, 20 år, Rikard, 23 år, och Moner, 26 år, spelar som om de aldrig gjort annat. Alla kommer från Syrien.
– Trummor verkar finnas väldigt levande i deras kultur. Ibland åker vi upp till flyktingförläggningen i Tostarp och då blir det rusning. Gamla tanter, ungar, precis alla vill trumma. Är det fest går folk upp och spontandansar och sjunger – så långt ifrån en stel svensk middag man kan komma. Men trumövningarna på lördagar är bara för den här gruppen.

Annons

Trumgruppen

Här är det seriös träning som gäller och gruppen har visat upp sig ett par gånger inför publik. Ett paradnummer är inget mindre än Herreys gamla schlager ”Diggiloo diggiley”.
Just i dag är en perfekt försommardag. Gräset är nygrönt och frodigt, träden blommar och familjer ligger på filtar med picknickkorgar och bara njuter. Ett gäng ankor vankar i sakta mak mot serveringen på jakt efter något ätbart.
Killarna bänkar sig vid trummorna och gör sig redo för eldprovet. Alla har ett par solofraser att sjunga och Henrik pekar med hela handen när det blir Mohamads tur och han klämmer i med: ”Blixtar och dunder, magiska under!”
Inte helt lätta svenska ord, men de sitter efter ett tag.
– Ja, det är alltid lite kaosvarning på våra träningar, säger Anna och skrattar.
Henrik styr trummandet med både ord och handrörelser.
– Sakta ner, sakta ner, och ännu lugnare, och öka lite. Och nu fullt ös!
Trummorna dånar över parken och rytmen sitter verkligen. Alla hänger med perfekt. Det är svårt att tro att gruppen inte har funnits länge. Att den består av en nästan osannolik blandning av människor är också svårt att gissa när man lyssnar på dem.
– Vi har ju inte helt lätt att kommunicera med varandra. Killarna pratar arabiska så vi kör en blandning av engelska, svenska, kroppsspråk och Google translate, säger Henrik med ett leende.

Vårt mål är ju att ha roligt och lära oss nya saker

Efter ”de gyllene skorna” tar Mohamad fram den turkiska darbuka-trumman och killarna sjunger otroligt vackra arabiska sånger, med precisionstrummande till. Även de låtarna ingår i gruppens koncept, men då är det de syriska killarna som står för sången. En favorit är ”Djenna Djenna”.
Lille Mohammed piper i stämpipan, men Henrik tar den diskret. Då övergår han till att trumma, och att han stortrivs går inte att ta miste på.
De syriska killarna kom till Sverige efter en strapatsrik vandring genom Europa för sju månader sedan och hoppas få stanna. Moner tappade alla sina papper under resan men lyckades genom ett rent mirakel få tillbaka dem.
De drömmer om jobb och utbildning och vill inget hellre än att hugga i och arbeta. Rikard pluggade juridik i Syrien och har som första mål att bli så bra på svenska att han kan plugga vidare i Lund.
– Men man vet ju aldrig hur framtiden blir, säger han.
Mohamad hade tur. När Tostarps-gården sökte chaufförer anmälde sig Marita Ljunggren som frivillig. Asylboendet ligger mitt ute i skogen och ingen kunde ta sig därifrån, så därför frågade de efter frivilliga som kunde hjälpa till.
– Ja, jag ställde upp, och när de unga männen skulle bort från just det asylboendet, eftersom de tog in familjer i stället, flyttade Mohamad hem till mig och min son. Jag har ett stort hus så han kan bo hos mig utan problem.

Trumgruppen

I dag är Marita med och tittar på trumövningen och säger att det betyder så mycket att de har något att göra. Och så är det ett bra sätt att lära sig svenska på.
– Att blanda psykiskt funktionsnedsatta ”vanliga svenskar” och asylsökande i en grupp är också en genialisk idé, säger Anna.
– Det blir helt opretentiöst och bara roligt. Annars träffar de ju aldrig vanliga svenskar utan är hänvisade till sina landsmän och det är ju ingen betjänt av.
– Jag tycker om att komma hit och trumma. Man blir glad, säger Mohamad med ett charmigt leende.
Annas och Henriks son Hans säger detsamma.
– Man lär sig hela tiden något nytt, även om det inte är lätt att trumma, men det går bättre och bättre.
Anna jobbar som keramiker och Henrik är geolog. Annas fria arbetstider gör att hon kan dra ihop gänget lite då och då. Dessutom brukar två andra svenskar, Sven och Sussi, vara med.
– När vi är full styrka är vi tio personer och vi har uppträtt på en massa olika ställen. Senast var det under valborg och det var ren parodi med regn och stök men folk uppskattade det. Vårt mål är ju att ha roligt och lära oss nya saker tillsammans och då växer alla.

Av Birgitta Forssell Foto: Stefan Lindblom

LÄS OCKSÅ
Gamla prylar lindrar nöden för grannar i öst

Renata vågade inte berätta att hon är rom

I Ellös på Orust är en av sju öbor asylsökande

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…