Annons

Annons

Vi väljer hundras efter intresse och bostad

Finns det en typisk storstadshund? Eller en hund som passar landsbygdsbor bäst? Agria djurförsäkring har tagit reda på vilka Sveriges hundägare är. Vem som väljer vilken ras, vilka intressen de har och var de bor.

479145275

Labrador och golden retriever hör till Sveriges mest populära hundraser. Men på sociala medier är det chihuahua och fransk bulldog som regerar. Orsaken är helt enkelt att deras ägare ofta är flitiga användare av instagram och andra sociala medier. Och jämthunden är sju gånger vanligare i Jämtland jämfört med resten av landet. Vilket visar att jämtarna är de mest lokalpatriotiska hundägarna.

Annons

Cecilia Winter, kommunikationsansvarig på Agria djurförsäkring, berättar att det i första hand är fyra saker som påverkar vilken hundras vi väljer: Intressen, boendeform, geografi och socioekonomi. I Norrbotten, Jämtland, Västergötland och Skåne är raser som norrbottenspets, jämthund, västgötaspets och dansk-svensk gårdshund – raser med tydlig geografisk koppling – vanligare än i andra delar av Sverige. Border collie är också ovanligt vanlig på Gotland. Lite mer svårförklarat är det kanske att lhasa apso, en ganska sällsynt ras, är vanligare i Örebro, Östergötland och Södermanland än i andra delar av landet.

Vilken hundras man väljer kan också skilja sig mellan mer närbelägna orter. I Stockholmskommunerna Danderyd och Lidingö är labradoren till exempel mycket vanligare än golden retriever, medan det är tvärtom bara en bit bort, i Österåker och Vaxholm.

– Man skulle kunna säga att ju längre ut du åker med Roslagsbanan desto större är sannolikheten att du ser än golden retriever, säger Cecilia Winter.

I skogslänen i norra Sverige, där många har ett stort intresse för jakt och fiske, är typiska jakthundsraser som till exempel, jämthund, norrbottenspets och finsk spets vanliga. Där finns alltså ett tydligt samband mellan hundras och ägarnas intresse. Även i Småland finns ett liknande samband, men där är det i stället en tax, drever, petit basset griffon vendeen, tysk jaktterrier eller wachtelhund som får följa med ut i skogen. Skillnaden i val av ras beror på vad man jagar i de olika delarna av landet. i Norrland jagar man mycket älg och fågel och då väljer man gärna ställande hundar. I Södermanland och Östergötland är till exempel vildsvins- och rådjurdsjakt vanligt och där väljer man drivande hundar.

Den typiska hundägaren är ett äldre par utan hemmaboende barn som bor i villa på en mindre ort eller i glesbygd. Hundar tar plats och de som bor i lägenhet väljer mindre hundraser än de som bor i villa. Mer sällsynta hundraser som portugisisk vattenhund, lagotto romagnolo och bichon havanais bor ofta i villa. De är vanligast hos människor som har stort teknikintresserade och är allmänt trendkänsliga. Ofta hittar man dem i välbärgade villaområden i de större städerna. Äldre människor väljer ofta en dvärgpudel, medan chihuahua och amerikansk staffordshire terrier är vanligare hos yngre barnfamiljer.

De mest typiska hundägarna är intresserade av jakt. Hundägare tycker även om andra former av friluftsliv och de har ett stort intresse för att meka med bilar eller ägna sig åt handarbete. Däremot är den typiska hundägaren inte lika intresserad av golf, segling, utlandssemestrar och sport.

  Källa: Agria djurförsäkring Foto: Thinkstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…