Annons

Annons

Få koll på stressen – vila dig i form!

Känner du dig ständigt uppe i varv – även när du är ledig? Det går att få mer energi, ork och skarpare hjärna – genom att slappa mera.

Vila dig i form
Nyckeln är återhämtning, menar Charlet Rydelius, psykolog inom företagshälsan i Sundsvall, och som jobbar med stresshantering.
– Sömnen är otroligt viktig, men även att kunna koppla bort tankar på jobbet och ha det mysigt med familjen när man kommer hem.
Om man däremot vaknar på nätterna och funderar över saker är det ett varningstecken, liksom att bära omkring på negativa känslor, känna sig ”på hugget” och irriterad.

Annons

Att ständigt vara uppkopplad och tillgänglig via mejl, mobil och sociala medier som facebook, påverkar hjärnan negativt, förklarar hon vidare.
– Den vet ju inte när man är ledig eller inte då, utan är ständigt igång som en torktumlare.
Även flödet av information som vi omges med, kan leda till ökad stress och oro.

Skapar lägre stressnivå

Charlet Rydelius tänker att mindfulness är en bra metod att varva ner med: Det vill säga att bestämma sig för att vara närvarande i stunden, utan att tankarna far iväg på annat håll. Och att ”bara vara” och ta in det som är utan att värdera eller sätta etiketter.
– Mindfulness skapar generellt sett en lägre stressnivå i kroppen. När man vilar enligt den metoden, så lugnar sig den tankemotor som är i gång på jobbet. Man kopplar ner aktiva tankar om framtiden och vad som ska hända sedan. Det är ett skönt tillstånd här och nu, menar Charlet Rydelius.

”Vilsamma” aktiviteteter

Är man av en mer rastlös natur, kan man hitta vila i aktiviteter som att rensa skåp, pyssla i trädgården, ta en ridtur, promenera – eller baka, tipsar hon.
– Under praktisk aktivitet finns ingen tid för grubblerier, eller ett malande av tjatiga tankar, som leder till stress.
Att vara av en aktiv natur, är inte nödvändigtvis något dåligt. Befrielsen från tjatiga tankar frigör snarare energi. Man känner sig lättsam och alert, förklarar Charlet Rydelius.
– Men när man lider av stress, så handlar det ofta om prestationskrav. Folk som är utbrända har stressat ganska länge och försökt att bara jobba på. Fråga dig vad som är viktigast i livet!

Text: Mia Coull
Foto: IBL

LÄS MER:
Antistressbehandling hjälpte Johanna

Stress ökar smärtan

Fick hjärtinfarkt av stress


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…