Annons

Annons

Vilken näradöden – upplevelse!

Jenny dog nästan i frontalkrocken: Jag reste utanför kroppen till människor och platser jag aldrig hört talas om. När tvåbarnsmamman Jenny Tufvesson frontalkrockade med en lastbil dog hon nästan, och upplevde de märkligaste saker medan hon svävande mellan liv och död. – Jag såg jag ett litet svagt ljussken nerifrån, och kände att någon kallade på mig - först då ville jag återvända till min egen kropp.

Nära döden upplevelse

Trots att hon var medvetslös minns Jenny Tufvesson, 40, tydligt sina upplevelser från sjukbädden.
– Läkarna kämpade för mitt liv. Min sambo Roger, våra barn och mina föräldrar fanns hos mig medan min själ seglade iväg genom andra världar. Jag är säker på att healingen hjälpte mig tillbaka. Det blev vändpunkten som fick mig att komma tillbaka till kroppen och kämpa för att bli frisk igen.
När Jenny vaknade berättade mamman att healern, som var en gammal vän, just varit där.
Efter den händelsen tillfrisknade Jenny otroligt snabbt.
Olyckan inträffade en septembermorgon när Jenny var på väg till skolan. Hon vidareutbildade sig till lärare och körde mellan hemmet i Hemsjöhult i västra Blekinge och högskolan i Kristianstad.
– Vi var några som brukade samåka, men den här morgonen var det bara jag i bilen. I vanliga fall är jag en försiktig bilförare, men jag var stressad för att jag var sen och hamnade bakom en långtradare. Jag tyckte det gick så långsamt och tänkte att på den här rakan brukar det gå bra att köra om.
Men redan när hon påbörjade omkörningen på den smala vägen märkte hon att långtradaren hade kommit upp i fart. Omkörningen tog för lång tid.
– Då såg jag plötsligt en annan lastbil komma rakt emot mig. Istället för att bromsa och lägga mig bakom långtradaren gasade jag för att hinna köra om. Det var en total felbedömning. När det bara var 10-15 meter mellan mig och den mötande lastbilen ställde jag mig på bromsen. Tankarna på en änglavakt for blixtsnabbt genom huvudet, frontalkrocken var oundviklig. Bilen trycktes ihop sedan blev allt svart.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Prognosen var dålig – familjen samlades för att vaka

När räddningstjänsten kom till platser satt Jenny medvetslös mot ratten medan benen stack ut genom den öppna bildörren. Hon blödde ymnigt och ansiktet var krossat.
Instrumentpanelen var intryckt i förarsätet. Motorn hade hamnat under bilen och pedalerna stack upp ur golvet i baksätet. Ingen trodde att någon kunde överleva en sådan våldsam krasch.
– Om inte benen åkt ut genom dörren hade jag klyvts på mitten. Jag hade verkligen en skyddsängel som vakade över mig!

Jenny fördes till sjukhus och fick stora mängder blod.

Dagen efter skrev lokaltidningarna att det var ett mirakel att hon överlevde. Bäckenet var spräckt, höften var skadad och hon förblödde nästan av de svåra skadorna i ansiktet. Läkarna gjorde sitt bästa för att hålla henne vid liv. Huvudet var svullet som en ballong. Hon andades genom en öppning i halsen. Prognosen var dålig och familjen vakade på sjukhuset.
På fjärde dagen opererades hon under flera timmar och hölls sedan nedsövd och låg i koma.
– De här dagarna var som flera år. Jag var inte vid medvetande, men jag var medveten på ett annat plan. Jag minns mycket tydligt de inre upplevelserna som jag hade. Det kändes som om själen drogs ut och in ur kroppen. Det fortsatte utanför kroppen som en resa i tid och rum i flera dimensioner. Jag upplevde människor och platser jag aldrig hört talas om. Plötsligt var det som om jag befann mig i olika tidsåldrar där jag hade olika uppgifter.

”Läkarna kämpade för mitt liv medan min själ seglade iväg”

– Jag mötte människor som behövde hjälp och drogs in i deras livsöden. Jag var på ett slavskepp, sedan kastades jag vidare och stod fastbunden på ett bål, blev förföljd och slagen. Jag var en gäst i dessa människors liv. De ville visa mig hur de haft det. De behövde hjälp och för mig kändes det tyngre och tyngre. Jag kunde inte styra själv var jag hamnade. Det var som att simma i tjära i ett träsk, bara mörker och lidande.
Plötsligt kom insikten. Jenny förstod var människors rädsla och ondska kom ifrån. Det kom ifrån generationers övergrepp och lidande.
– All ondska bottnar i rädsla. Både offer och förövare sitter fast, på varsin sida av samma mynt. En förövare har alltid varit ett offer innan han eller hon blev förövare.

Jenny upplevde årtusenden av hemskheter och död.

– Det var som om jag befann mig på en livets teater på andra sidan. Händelser och livsöden spelades upp efter varandra och jag försökte lyfta upp de tunga sammetsridåerna för att komma vidare.
Där i mörkret tänkte jag på mina skydds-mantran, som jag lärt mig och använt under åren när jag varit rädd och behövt hjälp. Jag tänkte och sjöng dem inom mig, då kändes det lättare. Jag kände mig som en luftbubbla i olja som steg uppåt. Snabbare och snabbare steg jag upp mot ljuset. Sedan kom jag upp till ytan och fortsatte dras upp mot ljuset. Jenny fick uppleva en nära-döden-upplevelse när hon drogs uppåt ljuset i hög fart.

Kände hur någon kallade tillbaka henne i ljuset

– Jag minns hur jag tänkte att jag inte längre behövdes här på jorden, att nog barnen skulle klara sig bra utan mig. Under min färd uppåt passerade jag paradisiska miljöer, himmelska plan med heliga mästare, lärare och gurus. Jag tänkte – de verkar så självbelåtna – var och en tror på sin lära. Går jag in där så fastnar jag.
– Det fanns något högre. Jag kände mig plötsligt övertygad om att alla sätt som människor tror på är rätt. Det finns inte bara en religion som är den enda saliggörande – alla är lika rätt och allt hänger ihop!
Jenny drogs nu uppåt med ljusets hastighet genom ljuskanalen för att där bli en del av alltet.
– Jag drogs mot en ”föralltelse” -i motsats till förintelse. Men plötsligt var det något som störde. Jag såg jag ett litet svagt ljussken nerifrån, som tydligt var riktat mot mig. Jag kände hur jag kallades tillbaka, någon ropade på mig, ”Jenny!” Den hisnande färden genom ljuskanalen saktades ner. Jag stannade upp och vände om och började sakta men säkert åka neråt istället. Tillbaka till jorden, tillbaka till min kropp i sjukhusbädden. Det var inte dags att lämna jorden ännu, jag skulle fortsätta att leva här och nu.
– När jag vaknade upp i sängen var mamma där och berättade att en god vän till mig just varit där och förmedlat healing!
Jenny har under hela sitt liv varit andligt intresserad. Tidigare var hon engagerad i organisationen Mahikari som sysslar med healing enligt japansk tradition.

Käkarna sattes ihop med titanskruvar

– När jag svävade mellan liv och död på sjukhuset grep min mamma det sista halmstrået och kontaktade en av ledarna inom organisationen, och bad honom att komma.
– Han kom till sjukhuset och gav mig ljushealing. Det var det jag kände när jag såg ljusskenet nerifrån och vände tillbaka till min kropp.
När Jenny vaknade ur medvetslösheten efter fem dagar var hela ansiktet rekonstruerat av skickliga plastikkirurger. Käkarna var hopsatta med titanskruvar, de hade byggt upp en ny näsa. Ögonen hade opererats. Hon hade svårt att röra sig på grund av alla frakturer och läkarna trodde det skulle ta lång tid för henne att återhämta sig.
– Min syster som är intensivvårdssjuksköterska hade flugit hem från Hongkong där hon då bodde med sin man. Hon var vid min sida på sjukhuset. Det var fantastiskt skönt att ha henne där. Jag kunde inte prata och andades genom trackporten i halsen. När jag höll på att svimma av smärta upptäckte syrran att smärtlindringsdroppet stoppat upp och hon larmade personalen som såg till att det sattes igång igen.
Jenny kvicknade till och fick block och penna och kunde sedan skriva vad hon behövde. Hon klagade på andningen.
– Det visade sig att röret ner i halsen hade lossnat. Min syster hjälpte mig och vakade över mig och vi kom varann väldigt nära under tiden på sjukhuset.
Jennys tillfrisknande gick bättre och snabbare än förväntat. Läkarna hade befarat en lång sjukhusvistelse och bestående men.

Jenny

Tror att healingen snabbade på läkningsprocessen

– De hade stoppat in fem meter gasbinda i mina bihålekanaler för att de inte skulle växa ihop när ansiktet läkte ihop. Jag hade fått veta att luktsinnet troligen var borta. Men så fort gasbindan var utdragen kände jag lukter igen!
Meningen var att hon skulle stanna minst två månader på sjukhuset. Men redan efter två veckor var hon så pass återställd att hon kunde åka hem!
– Jag är övertygad om att min snabba läkning berodde på healingen. Det finns ingen annan förklaring, säger Jenny som njöt av att komma till familjen i torpet i Hemsjöhult och vara tillsammans med barnen och Roger.

Hon var lyrisk och full av livskraft.

– Jag gick som på moln. Första tiden levde jag som i ett rus av lycka och glädje. Jag var tacksam över att jag överlevt och över insikterna under dygnen i koma när jag rörde mig i andra världar. Sedan kom verkligheten och vardagsproblem över mig, med krånglande försäkringskassa och byråkrati. Till slut kunde jag i alla fall fortsätta mina studier och börja jobba som lärare.
Hon var lärarvikarie i en gymnasieskola och därefter på ett högstadium. Det blev mycket stress och press och Jenny kände hur hon började få nervsmärta i ansiktet och mådde allt sämre. Efter diagnos av smärtläkare fick hon minska på arbetsbelastningen, lära sig att ta det lugnare och arbeta i den takt hon orkar. Nu jobbar hon deltid på en folkhögskola och det går bra.
Hon njuter av tillvaron, gör utflykter och åker på konserter med Roger. Hon ägnar mycket tid åt att vara ute i naturen, gärna tillsammans med sina islandshästar.
– Jag och min syster skaffade islandshästar för några år sedan och började rida tillsammans. Det är fantastiskt härligt, som en lång meditation att rida genom skogen. Där hämtar jag kraft och inspiration. Väder och årstid spelar ingen roll. Lite sviter har jag ju efter olyckan och jag orkar inte lika mycket som innan. Ibland ser jag dubbelt och jag kan inte köra bil. Roger hjälper mig när det behövs och jag har ett underbart liv på många sätt.
– Faktum är att upplevelserna efter den svåra olyckan har utvecklat mig. Jag lärde mig så mycket om människorna och livet under dygnen i koma på sjukhuset.

Av Stina Helmersson Foto: Ewa Stackelberg


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…