Annons

Annons

Vilken typ av surfare är du? Välj rätt platta!

Tänker du ge bort en surfplatta i julklapp? Eller vill du köpa en till dig själv? Ta en titt i vår guide, så blir köpet lättare.

LÄS OCKSÅ:
7 mobiltyper – vem är du?
5 tips för billigare mobilsamtal

surfplatta
Det finns mängder av pekplattor, i nästan lika många prisklasser. Ett gott råd är att undvika de allra billigaste modellerna. Det finns alltid en anledning till att priset är lågt och en platta av dålig kvalitet blir lätt en källa till irritation.
Utgå hellre ifrån vad plattan ska användas till. Här intill kan du se hur fyra olika personer väljer rätt platta. Vem är du av dem? Lycka till med ditt köp!

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

kop ratt surfplatta
Sociala surfaren Solveig
Solveig bör välja en lättanvänd och bra allroundplatta.
Solveig vill till exempel kunna ringa videosamtal via Skype, surfa, sköta bankärenden, boka biljetter, spela Wordfeud, mejla och hänga på sociala medier med hjälp av sin platta.

Tips till Solveig!
Tunna och lätta plattor är generellt dyra. Om du mest har tänkt använda din platta hemma, kanske du kan nöja dig med en något klumpigare och billigare variant.
En bra och tydlig skärm är däremot väl värd några extra kronor. Om du använder plattan ofta, är det skönt att slippa bli irriterad på suddiga bilder och svårläst text.
En bra kamera, kanske helst en HD-kamera, är att rekommendera om du vill ringa videosamtal.
En trög platta med svag processor blir snart ganska irriterande, så även det är värt att betala för. Särskilt om du tänker använda plattan till videosamtal och TV-tittande.
Vissa plattor har ett separat tangentbord, som de kan kopplas ihop med. Ett sådant köp kan vara en bra idé om du vill kunna skriva mejl och andra längre texter på plattan.

Plattor som passar Solveig
Lenovo Tab 2 A10-70, 10,1 tum. En bra platta för sitt pris. Lång batteritid, skarp och fin bild på stor skärm, samt helt okej ljud. Något tyngre och tjockare än dyrare plattor.
Samsung Galaxy Tab S, 8,4 tum. Mycket bra, högupplöst skärm och hög prestanda. Stabil och rejäl trots att den är lätt. Snabb.
Apple iPad Air 2, 9,7 tum. Lätt och tunn platta med utmärkt bild. Användarvänlig och smidig, lätt att komma i gång med.

kop ratt surfplatta
Fanny Filmnörd
Fanny vill kunna se på film både hemma och när hon är ute och reser.
Fanny behöver en platta med en stor, högupplöst skärm. Tydligt och bra ljud är också viktigt, liksom lång batteritid och gärna hyfsat stort minne för att filmerna som laddas ner ska få plats.
Helst ska plattan också vara lätt, eftersom Fanny planerar att bära den med sig när hon är på resande fot.

Tips till Fanny!
Satsa på en bra processor, det kostar en del men gör att plattan blir tystare och mindre varm.
En stark processor jobbar snabbt och det behövs för en riktigt bra bild. Sämre processorer orkar inte stödja en högupplöst skärm och gör plattan slö.
Skärmen bör vara ganska stor, om plattan mest ska användas till filmtittande. Omkring 10 tum är bra, 7 tum kan kännas väl pyttigt.
Skärmens upplösning är också viktig för bildkvaliteten. Den brukar anges i ppi (pixlar per tum) och ju högre ppi desto bättre.
Om du vill ha möjlighet att spara filmer på plattan, för att kunna titta på dem även utan Internetuppkoppling, behöver plattan ha ett stort minne, minst 32 GB och helst ännu mer.
De flesta plattor har ett minne på 16 GB. Det är tillräckligt om du främst planerar att ”streama” (strömma) film och TV-serier, eftersom de då inte lagras i plattan.
Ljudkvaliteten och ljudkapaciteten är oftast inte surfplattornas starkaste kort. Testa och lyssna ordentligt, innan du väljer.
Kanske behövs lösa högtalare, för bättre ljud? Även hörlurar kan vara bra, om du vill undvika att störa omgivningen.

Plattor som passar Fanny
Apple iPad Air 2, 9,7 tum. Lätt och tunn platta med utmärkt bild. Användarvänlig och smidig.
Samsung Galaxy Tab S, 10,5 tum. Även denna platta är lätt och tunn och har en riktigt vass skärm, med hög kontrast, bra skärpa och fina färger.
Lenovo Yoga Tablet 2, 10,1 tum. En tyngre platta, till lägre pris och med längre batteritid, än de två andra. Bra bild och mycket bra ljud.

kop ratt pekplatta
Fartfyllda Flora
Flora är äventyrligt lagd, hon gillar att resa och vara utomhus i alla väder.
Flora behöver en robust och helst vattentålig platta, med stöd för 3G eller 4G. Det är också bra om plattan har en bra kamera, eftersom Flora gillar att filma och fotografera när hon är ute på sina äventyr.

Tips till Flora!
Eftersom plattan ska följa med i stort sett överallt ska den vara lätt. Samtidigt måste den vara hållbar och inte alltför känslig.
Surfplattornas inbyggda kameror går inte att jämföra med ”riktiga” kameror av bra kvalitet. De är också generellt sämre än bra mobilkameror.
Men om du mest vill fota och filma av dokumentära skäl, snarare än konstnärliga, då räcker de bättre surfplattekamerorna långt.
Det kan vara bra med Internetuppkoppling även utanför hemmet. Till exempel är det mycket praktiskt att snabbt kunna få hjälp med att hitta rätt om du har råkat gå vilse.
En platta med stöd för 3G eller 4G kan komma väl till pass.
Glöm inte att kolla batteritiden, du kanske inte kan ladda plattan så ofta.

Plattor som passar Flora
Sony Xperia Tablet Z4. Sonys plattor är vattentäta och fungerar därmed även i regn. Z4 är supertunn och väldigt lätt, samtidigt som den är rep- och dammtålig.
iPad Mini 4. Har enligt tillverkaren allt (utom storleken) som en iPad har, till exempel en riktigt bra kamera. Det lilla formatet gör att den är smidig att ta med och använda.
Köp till ett skyddande fodral, om plattan ska med på äventyr, det finns även vattentäta sådana.

shutterstock_228000982
Bodil Bokmal
Bodil har upptäckt det fantastiska med e-böcker och ser fördelen med att ha tillgång till ett helt bibliotek i en enda apparat.
Eftersom Bodil läser mycket, vill hon ha en läsupplevelse som är så lik vanlig ”pappersläsning” som möjligt. Hon kan ha nytta av en läsplatta, i stället för – eller som komplement till – en surfplatta.

Tips till Bodil!
Det finns flera skillnader mellan en surf- och en läsplatta. Den viktigaste är att skärmen är annorlunda.
Läsplattans teknik kallas e-ink (digitalt bläck) och är gjord för att likna en fysisk bok så mycket som möjligt.
Bakgrunden är ljusgrå och funkar fint även ute i solen. En del läsplattor har även nattläge, där skärmen blir svart och texten vit, eller inbyggd belysning i ramen.
En läsplatta väger betydligt mindre än en surfplatta. Du får ändå plats med upp till 2 000 böcker och plattan drar väldigt lite ström. Ofta räcker batteriet i flera veckor.
Värt att tänka på när du ska välja platta: Ju högre upplösning, desto skarpare text och bättre läsupplevelse.
De flesta läsplattor har en webbläsare. Men i regel är det ändå smidigast att först ladda ner böckerna till en dator och därifrån föra över dem till plattan via USB. Läsplattor är nämligen långsamma och dåligt anpassade till webben.
Om du redan har en surfplatta, prova hur det känns att läsa på den innan du köper en läsplatta. Många tycker att surfplattan duger bra.

Plattor som passar Bodil
Letto Frontlight. Säljs med Adlibris e-boksbutik och kan även ladda ner böcker direkt från andra butiker.
Kobo Aura H2O. Tydlig och bra skärm, dessutom är plattan vattentät. Bra om du gillar att läsa i badkaret eller på stranden.
Amazon Kindle Paperwhite. Snabb och användarvänlig platta med högupplöst skärm.

Räcker det med Wifi?

Wifi
Surfplattor med enbart Wifi-stöd är billigare än de med stöd också för 3G/4G.
Wifi innebär att du måste ha tillgång till ett trådlöst nätverk för att kunna surfa. Wifi finns oftast inbyggt i modemet från din bredbandsleverantör.
Om du mest kommer att surfa hemma, eller på andra platser med trådlöst Internet (till exempel bibliotek), räcker det med Wifi-stöd.

3G/4G
Om du vill ha stöd för 3G/4G, så att du kan surfa även där det inte finns trådlöst Internet, får du betala mer för plattan. Du behöver dessutom köpa till ett särskilt surfabonnemang.
Det kan vara värt pengarna om du vill använda plattan mycket på resor. Ett alternativ kan dock vara att koppla upp plattan mot din smarta telefon, om du har ett 3G/4G-abonnemang på den.

Av Irmi Persson Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ:
7 mobiltyper – vem är du?
5 tips för billigare mobilsamtal

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…