Annons

Annons

Vinn Ingrid Kampås bok: Drottningskronan

Skärmavbild 2013-10-15 kl. 15.44.56

Författarinnan Ingrid Kampås bok Drottningkronan. Året Runt lottar ut fem exemplar.

Författaren och sjuksköterskan Ingrid Kampås är aktuell med en historisk roman om en ung flicka som tvingas in i klosterliv, för att på olika irrvägar sluta som drottning. Ingrid Kampås, som tidigare har skrivit romaner som Hjärta av is förutom många noveller i Året runt, fick blanda fantasi och historiska fakta för att leva sig in i hur den medeltida Ester skulle reagera på lycka och motgångar.

Annons

Hur gjorde du för att sätta dig in i 1100-talsmiljöerna och människornas villkor?

Till denna boken läste jag bland annat om Finlands historia, om medeltida jordbruk och religionshistoria. Jag försöker att få det rätt som historikerna vet. Resten utgår jag från vad jag tänker är rimligt, till exempel att barn i alla tider har lekt och att det naturligtvis var så att de lekte med trähästar.

Hur satte du dig in i huvudpersonen Esters sätt att tänka? 

Medeltidsmänniskan hade en annan världsbild än vad vi har. Vi kan aldrig helt sätta oss in i hennes tankevärld, men gamla lagsamlingar, helgonlegender och andra dokument från den tiden ger ledtrådar. Jag tror på universella mänskliga känslor som är lika i alla tider och alla kulturer. Som tidigare sjuksköterska har jag viss erfarenhet av livsöden men jag gick mycket till hur jag själv skulle känt eller tänkt. Ester får tvillingar i boken. Det var 6 minuter mellan mina tvillingar. Där tänker jag att den som lever idag kan identifiera sig med en människa som levde för hundratals år sedan.

Vad i den här berättelsen tycker du är mest angeläget för dagens människor? I en historisk roman kan jag skala av allt nutida, typ ”livspussel” och gå rent ner på dessa universella mänskliga erfarenheter som idag är dolda i ett brus, och då tycker jag de blir lättare att urskilja. Det är sådana mänskliga erfarenheter, av liv och död, ondska och godhet, Gud och kärleken, som jag hoppas läsaren kan hitta en del av och känna igen sig i.

Vill du vinna boken?  Mejla en kort motivering varför du vill vinna, ditt namn, din adress till mejladressen: [email protected] Du kan tävla t o m söndag den 20 oktober.

Drottningkronan ges ut av förlaget Historiska media.

Av:  Nina Åkerberg

 

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…