Annons

Annons

Viveca Sten om sin favoritplats: ”Sandhamn är snart farligare än Midsomer”

I tio år har Viveca Sten hållit läsarna 
i ett fast grepp med sina mordgåtor 
i Sandhamn. Året Runt följde med 
succéförfattaren till hennes älskade skärgårdsidyll för en vandring 
i Sandhamnsmördarnas fotspår.

Viveca Sten

Ett fyrtiotal deckarfrälsta har samlats i restaurangen på Sandhamns Seglarhotell, beläget i Stockholms yttre skärgård. Viveca Sten sitter på en stol i pianobaren och åhörarna står samlade som i en halvmåne framför henne.

Annons

Hon är elegant klädd, det mörka håret ramar in de pigga grönblå ögonen och med inlevelse berättar hon om sig själv och sina böcker. Föreläsningen är inledningen på den mordvandring som väntar i den vattenstänkta skärgårdsmiljön, där skratt och skräck samsas i en rysligt härlig blandning.

Gilla Året Runt på Facebook

– Sommaren 2005 var jag här ute på ön och tog en promenad varpå en bild dök upp i mitt huvud: ett lik, inlindat i ett fiskenät, uppsköljt på stranden. Det blev upptakten till min första deckare och startskottet på författarkarriären. Sett till antal mord per capita lär Midsomer vara den farligaste platsen i Europa att vistas på. Men ge mig bara några böcker till så seglar Sandhamn förbi, säger Viveca och lockar fram ett rungande skratt hos publiken.

Gammelfarfar 
köpte hus på ön

Sandhamn har präglat Viveca Stens liv på många sätt, inte bara som skådeplats och handling i hennes böcker, utan även privat. Här har släkten tillbringat somrarna ända sedan 1917, då Vivecas gammelfarfar Oskar köpte ett hus på ön, som också kommit att bli något av en egen karaktär i böckerna.

– Min förankring till den här platsen är stark, och jag älskar alla dess olika lager: turister, seglare, bofasta, skräniga sommargäster, gamla och nya traditioner, stockholmare och skärgårdsbor. Mixen skapar en perfekt grund för kriminalromaner.

Under promenaden stannar gruppen bland annat till vid det gamla missionshuset, numera ett bed & breakfast, där en kvinna hittas mördad i den första boken. Andra platser under rundturen är huvudkaraktären Noras hem på Kvarnberget, samt den lilla kyrkogården vid Fläskberget, en vacker och rofylld plats där Viveca ibland strövar runt bland gravarna och letar namn till nya karaktärer. Men även om miljöerna finns på riktigt är karaktärerna Nora och Thomas, som böckerna kretsar kring, helt och hållet påhittade.

– Läsarna har verkligen tagit dem till sitt hjärta och ibland upplever jag att de två nästan är mer intressanta än själva mordhistorien. Folk vill verkligen veta hur det ska gå för dem och det tar jag som en fin komplimang. Många frågar också om jag är Nora, men nej, jag är nog mer som Pernilla, det vill säga Thomas sambo, som är lite mer driftig.

I sommar tänker Viveca njuta av sitt Sandhamn.

Sålt 4,5 miljoner böcker

Viveca Sten är affärsjurist i grunden men har alltid varit intresserad av att skriva. På högstadiet ansvarade hon för skoltidningen, på universitetet för Juristernas tidning och hon har även skrivit ett flertal affärsjuridiska fackböcker.

Men hon vågade inte riktigt tro att hon kunde skriva om något annat än det hon var utbildad inom.

– Men så gick jag med i ledarskapsprogrammet Ruter Dam, där vi bland annat fick i uppgift att sätta upp ett personligt mål. Orden skrev sig nästan av sig själva i mitt block – jag vill författa en skönlitterär bok.

Och det målet har Viveca rott i land med råge. Till dags dato har hennes böcker sålts i cirka 4,5 miljoner exemplar i mer än 30 länder och filmerna baserade på böckerna har setts av 70 miljoner människor världen över. Nu släpps den nionde delen 
i Sandhamnsserien, I fel sällskap, samtidigt som fyra nya tv-säsonger baserade på böckerna har premiär. Den uppmärksamme kan se Viveca själv skymta förbi i ett flertal scener.

– Det är väldigt roligt att hoppa in som statist, men att filma kan också vara en rätt jobbig process. I juni i fjol när vi spelade in skulle det föreställa en fantastisk sommardag, men i själva verket var det svinkallt, och vi höll på från tidig morgon till sen kväll. Jag hade feber och stackars Alexandra Rapaport, som spelar Nora, fick ha ylleställ under sin lilla somriga klänning, värmekuddar i händer och skor och dunjacka mellan tagningarna. Och allt det där blev två minuter film.

Nu släpps den nionde boken 
i Sandhamnserien, samtidigt som vi kan följa Nora och Thomas i färska avsnitt på TV4.

Skriver ihop med dottern

Viveca Sten har arkipelagen 
i blodet och fortsätter hela tiden sin upptäcktsresa bland kobbar och skär. Förutom sin egen deckarserie och kokboken Skärgårdssommar har hon de senaste åren även ägnat sig åt Harry Potter-fantasy i skärgårdsmiljö. Tillsammans med dottern Camilla har hon skrivit de rosade havsfolket-böckerna, som riktar sig till mellan- och högstadieungdomar. I slutet av sommaren släpps den sista delen i trilogin.

– Att upptäcka kriminalromanen efter att bara ha skrivit fackböcker var som att gå från danskt rågbröd till napoleonbakelser. Att sedan gå vidare till fantasy var som att upptäcka prinsesstårta. Det har varit extremt roligt att skriva havsfolket-böckerna, dels för att jag har fått frossa i monster, magi och mytologi, dels för att jag får arbeta så nära min dotter. Det 
är en ynnest varje dag, säger Viveca.

Viveca pekar på sin bärbara dator vars skärm visar delar av hennes nästa manus, den visar också det minutiösa, noggranna planerandet hon för med varje bok. Men den intensiva skrivbubbla som Viveca med jämna mellanrum kliver in i är inte helt friktionsfri på hemmaplan.

– Innan skrivandet lossnar blir jag väldigt gnällig. Jag ifrågasätter mig själv och frossar i tankar som ”nu kommer läsarna att syna bluffen, de andra böckerna var bara tur och det är obegripligt att så många vill läsa mina deckare”, och så vidare. Jag går omkring hemma och ser ut som sju svåra år. När familjen säger: ”Försvinn, det där har vi hört så många gånger, vi orkar inte lyssna på dig längre”, stänger jag in mig i mitt arbetsrum en månad.

Viveca har även skrivit fantasyböcker tillsammans med dottern Camilla.

”Känner mig som 
en drottning”

Och vem som först får äran att läsa utkastet till ett manus är inte givet en familjemedlem.

– Med första boken involverade jag min man tidigt och förväntade mig hyfsat snabb respons, men han sa ingenting på flera dagar. Till slut konfronterade jag honom och frågade vad han tyckte. Då tittade han på mig och sa: ”Det var väl okej”, varpå jag gick ut och drämde igen dörren. Efter det dröjde det fyra böcker innan han fick läsa igen, säger Viveca och skrattar.

Hon liknar sin skapande-process vid ett maratonlopp: I början känns det som en omöjlig uppgift, halvvägs tänds hoppet om att det kanske kan gå vägen och den sista milen springer benen av sig själva.

– De sista hundra sidorna känner jag mig som en drottning, glädjen är total och all ångest som bortblåst, säger Viveca, som för första gången på länge planerar för en riktig sommarsemester.

– De senaste två åren har jag varit ledig tre dagar, i år tänker jag faktiskt ta långledigt och njuta av min favoritplats i världen – Sandhamn.

Detta är Viveca!

Namn: Viveca Anne Bergstedt Sten.
Ålder: Fyller 59 år 
i juni.
Familj: Maken Lennart, dottern Camilla, sönerna Alexander 
och Leo.
Bor: Djursholm, 
norr om Stockholm, fritidshus i Sandhamn.
Gör: Författare, föreläsare.
Aktuell: Med böckerna ”I fel sällskap” och ”Mareld” (tillsammans med dottern Camilla Sten, släpps i augusti). Nya tv-säsonger baserade på Sandhamnsserien på TV4 och C More.

Vivecas Sandhamnsfavoriter

Missionshuset
Byggnad från 1911 som i dag är bed & breakfast. I första boken ”I de lugnaste vatten” hittas här liket efter en död kvinna i rum nummer 5. 
I dag kommer det gäster 
som särskilt ber om att få 
bo just där …

Sandhamns 
kyrkogård
Den lilla kyrkogården vid Fläskberget är en vacker 
och rofylld plats.
Viveca: ”Här strövar jag ibland runt bland gravarna och letar efter namn till nya karaktärer. Det känns som en fin blinkning till gamla Sandhamnsbor.”

Kvarnberget
Här ligger Noras hem, Brandska villan, och här 
finns också de vackraste solnedgångarna.
Viveca: ”Jag föreställer mig att Nora sitter på sin glasveranda och ser ut över fjärden på kvällarna.”

Seglarrestaurangen
Kungliga Seglarsällskapets gamla klubbhus från 1897 dyker upp titt som tätt. 
Här har Nora ätit middag – seglartoast förstås – otaliga gånger och varit på fest.

Läs också: Viveca Sten: ”Jag vägrade bli sjukpensionär!”

Text: Mia Bornberger
Foto: Per Arvidsson, Mia Bornberger, 
Thorn Ullberg, Viveca Sten


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…