Annons

Annons

VM-aktuella programledaren Anna Brolin

Anna Brolin, fotbolls EM_puff1
Jag tänkte aldrig gifta mig – men så mötte jag Jesper!

 

Just nu befinner sig Anna Brolin för TV 4:s räkning i Brasilien, där hon rapporterar från fotbolls-VM. Men även när hon är hemma i Sverige har hon och hennes man Jesper ett helt hav mellan sig…

 

Anna Brolin, 34, mötte sitt livs stora kärlek, Jesper Rodhborn, 39, i en bar klockan tre på morgonen.
– Det var en gemensam bekant som presenterade oss för varandra. Han såg att det nog kunde bli något mellan Jesper och mig. Man måste säga att han gjorde ett väldigt bra jobb, konstaterar Anna, två och ett halvt år senare.
Ett halvår efter sitt första möte satt Anna och Jesper på en strand i Kroatien och inledde en konversation som slutade på ett helt oväntat sätt.
– Under samtalets gång kom vi av någon anledning in på giftermål. Jag slog fast att jag aldrig skulle gifta mig. Jesper
sa att han kände likadant. Sedan började vi prata om olika bröllop och om hur vi ville ha det om vi mot förmodan skulle gifta oss någon gång. Det hela slutade med att vi friade till varandra och att båda svarade ja. Två timmar efter att vi båda hade deklarerat att vi aldrig skulle gifta oss började vi planera för vårt bröllop!
I stället för förlovningsringar tatuerade Anna och Jesper sina vänstra handleder med var sin pusselbit som passar ihop med varandra.
I juni förra året ägde bröllopet rum. Paret gifte sig på Gotland, där Jesper är uppvuxen. Den borgerliga vigseln hölls utomhus och var lika otraditionell som frieriet. Brudparet dansade fram till altaret ackompanjerade av en Michael Jackson-låt, och den lössläppta bröllopsfesten pågick i tre dagar. Trots att Anna och Jesper är gifta befinner de sig oftast på olika platser. Jesper är chef för energidrycksföretaget Red Bulls finska kontor, vilket betyder att han veckopendlar till Helsingfors.
Annons
Gilla Året Runt på Facebook

I FRAMTIDEN VILL VI BO I SAMMA LAND
Anna är stationerad i Stockholm, men jobbet på TV4:s sportredaktion medför många resdagar per år.
– Tack vare den moderna kommunikationstekniken kan vi dela varandras vardag även när vi befinner oss på olika ställen. Vi brukar skicka mångabilder till varandra när vi är ute och reser. Vi har också blivit duktiga på att ta tillvara den lilla tid som vi får tillsammans. Men vi har förstås inte tänkt leva så här för alltid. Framöver vill vi absolut bo i samma land, säger Anna.
Hon är tacksam över att hon och Jesper båda hade passerat 30-årsstrecket då de träffades.
– Jag har alltid haft en väldigt stark drivkraft att resa och se världen. När jag var yngre fanns det ingenting som kunde stoppa mig från att göra det. Jesper har varit likadan. Vi
har båda två varit väldigt nyfikna på livet. Däremot har vi inte varit så inställda på att stadga oss och skapa en trygg tillvaro. Därför passade det oss bra
att träffas lite senare i livet, när vi verkligen var redo för det. Jesper och jag har samma inställning till livet. Vi är spontana och vill göra det vi känner för i stunden. Vi försöker leva på detsättet i den mån det går, men om vi så småningom får barn måste vi kanske ändra lite på oss.

FIFA Fotbolls-VM 2014. Olof Lundh, Anna Brolin och Hasse Backe.
Olof Lundh, Anna Brolin och Hasse Backe sitter i TV4:s studio i Brasilien.

 

Just nu befinner sig Anna i Brasilien, där hon leder TV4:s sändningar från fotbolls-VM. Även om VM-jobbet innebär fem veckors hårt slit har Anna
sett fram emot uppgiften länge.
– Det absolut häftigaste med mitt jobb är att få vara med när nidrottshistoria skrivs. Många betalar dyra pengar för att vara på plats och se fotbolls-VM, medan jag får betalt för att göra det.
– Att mästerskapet den här gången avgörs i Brasilien, där alla är fotbollstokiga, gör det hela extra speciellt.
Det är inte bara fotbollsspelarna som har kämpat för att komma i form till turneringen. Även Anna har legat i hårdträning, för att vara i toppslag inför maratonsändningarna från VM. Såväl idrottandet som resandet har för övrigt gått som en röd tråd genom Annas liv. Både mamma Agneta och pappa Gunnar har jobbat inom resebranschen och idrottat flitigt på fritiden.
Anna växte upp i småstadenEnköping, men tack vare föräldrarnas arbeten blev hon och lillebror Carl tidigt beresta kosmopoliter. När Anna var i tonåren tog hennes pappa med henne till Rom och Istanbul för att titta på internationell ligafotboll, vilket väckte hennes intresse för sporten. Själv var Anna ingen naturbegåvning på fotbollsplanen. Bättre gick det i gymnastik, konståkning och klassisk balett. Drömmen om att bli balettdansös ersattes så småningom av planer på att bli tennis- eller golfproffs.

MIN FARBROR VAR EN TIDIG FÖREBILD
Redan dagen efter studenten stack Anna i väg utomlands och blev borta i tre år.
– Jag jobbade som tennistränare och golfinstruktör på ett stort charterbolag. Jag var först stationerad på Cypern och senare på Mallorca. I mina arbetsuppgifter ingick också att gå utklädd som
maskotarna Lollo och Bernie, att åka till polisstationer och hämta turister som kommit i klammeri med rättvisan, och att lösa olika typer av problem. Det var ett otroligt ansvarsfullt arbete, men samtidigt väldigt roligt.
När Anna hade fått nog av besvärliga turister flyttade hon till Kalmar och gick en treårig medieutbildning på stadens högskola. Hennes bortgångne farbror Åke Brolin, som i många år var en välkänd sportkommentator i Sveriges Television, hade inspirerat henne att söka sig till journalistiken.
– Det var en tuff omställning att bli student efter att ha bott utomlands och inte lagat sin egen mat på tre år, erkänner Anna. Höjdpunkten under utbildningen var när jag fick ett sti-
pendium för att åka till Peru och skriva min C-uppsats för biståndsorganisationen Sidas räkning. Jag är fortfarande oerhört intresserad av utvecklingsarbetet i tredje världen.
2005 började Anna arbeta på tidskriften Golfresan, i tron att skrivandet var hennes framtid, men ödet ville annorlunda. Tidningen gjorde även TV-reportage som sändes av Viasat Sport. Kanalen värvade Anna, innan TV4 ett par år senare lyckades lägga vantarna på henne.
Lets Dance. 2013. Sportjournalisten Anna Brolin dansar med Tobias Wallin.
Förra året deltog Anna Brolin i TV4:s program Let´s dance tillsammans med dansaren Tobias Wallin.

EFTER LET´S DANCE DANSAR JAG BALETT
Anna, som efter åren på Mallorca pratade flytande spanska, flyttade till Barcelona och ledde fotbollsprogrammet ”Anna Brolins La Liga” i TV4. Men när kanalen, efter en säsong, valde att lägga ner programmet tvingades Anna en aning motvilligt att lämna den spanska värmen. Den motgång som har påverkat henne allra mest handlade dock om någonting helt annat.
– 2003 fick min mamma bröstcancer. Det vände upp och ner på allting. Tack och lov mår mamma bra i dag, hon spelar golf och njuter av livet. Men rädslan för att cancern ska komma tillbaka tvingas man alltid leva med. Själv har Anna inte längre så mycket tid över till att besöka golfbanan. Däremot har hon, sporrad av förra årets medverkan i TV4-programmet ”Let’s dance”, återupptagit balettdansandet efter 21 års uppehåll.
– Jag har jätteroligt på träningarna! Det är fascinerande att kroppen fortfarande kommer ihåg rörelser som jag gjorde för 21 år sedan.
När VM i Brasilien tar slut är det dags för Anna att hitta nya drömmar att förverkliga. En dröm, som inte har med jobbet att göra, har hon burit på länge.
– Någon gång i framtiden skulle jag vilja öppna ett litet designhotell utomlands, gärna på en ö någonstans i Sydamerika. Tänk att få börja morgnarna med att kliva ut i vattnet och vågsurfa!
FIFA Fotbolls-VM 2014. Anna Brolin.
ANNA BROLIN
Yrke: Programledare.
Ålder: 34 år.
Familj: Mannen Jesper Rodhborn, 39, samt pappa Gunnar, mamma Agneta och lillebror Carl.
Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm.
Aktuellt: Anna är programledare för TV4:s sändningar från fotbolls-VM i Brasilien. Senare i sommar leder hon även kanalens sändningar från friidrotts-EM i Zürich.

JAG SURFADE MED HAJAR I VATTNET
Vad ser du helst på tv? – Förutom att se liveidrott tittar jag mycket på nyhetskanalen CNN. Jag gillar också TV-serierna ”The Americans” och ”Girls” Vilket är ditt bästa karaktärsdrag? – Att jag är orädd. Jag tvekar nästan aldrig att testa nya saker. Vilket är ditt sämsta karaktärsdrag? – Min oräddhet. Samtidigt som den kan vara positiv kan den också försätta mig i prekära situationer. För några år sedan vågsurfade jag i Sydafrika, trots att det hade gått larm om att det fanns vithaj i vattnet. Det var kanske lite dumdristigt gjort …
Vad gör dig arg?
– När barn far illa. Jag kan också bli väldigt arg på mig själv när jag, för femtioelfte gången, tappar bort nycklarna och mobiltelefonen.
Vilket är ditt levnadsmotto? – Att ta allting som det kommer! Jag tycker inte om att planera.
Vilken är din favoritplats?
– Jag har flera favoriter. Åreskutan, en återkommande semesterdestination sedan barndomen. Fiskeläget Djupvik på Gotland, där jag gifte mig med Jesper förra sommaren. Och strandpromenaden i Barcelona, där jag bodde under en tid.
Vad längtar du efter?
– Semester! Efter fotbolls-VM ska jag vara ledig några veckor, innan det är dags för friidrotts-VM i Zürich. Jag och Jesper kommer förmodligen att åka till Ibiza och hyra ett hus där, tillsammans med vänner.
Av Linda Andersson Foto: Tv4

Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…