Annons

Annons

Yvonne, 61: Tröttheten var hjärtsvikt

 

Yvonne Enberg fick hj rtsvikt

I december förra året fick Yvonne Enberg, 61, diagnosen hjärtsvikt. Då mådde hon så dåligt att hon inte ens orkade gå i några få minuter från tunnelbanestationen vid Danderyds sjukhus in till sjukhusets hjärtmottagning utan att behöva stanna flera gånger och hämta andan.
Idag har hon fått behandling och mår väldigt bra. Hon är tillbaka på sitt jobb, orkar gå sköna långpromenader och leder gympapass.

Annons

– Det känns som att jag har fått mitt vanliga liv tillbaka igen, säger hon.
Hjärtsvikt är en sjukdom som innebär att hjärtat inte orkar pumpa runt den mängd blod som behövs för att ge kroppens olika delar tillräckligt med näring och syre. Resultatet blir bland annat svår andfåddhet, särskilt vid ansträngning, trötthet och matthetskänsla. Eftersom hjärtat inte kan pumpa blodet effektivt tar orken hos den som drabbas helt enkelt slut.
Yvonne ingår i ett stort forskningsprojekt inom Stockholms läns landsting, 4D-projektet, som bland annat innebär att hon som hjärtsviktspatient erbjuds regelbundna besök på en sviktmottagning. Där får hon möjlighet till träffar och telefonkontakt med specialutbildade sjuksköterskor, sviktsköterskor, som ger råd och stöd.
– Jag har fått tid att sitta ner och prata med sköterskan i lugn och ro, och har kunnat ställa frågor utan stress. Det känns väldigt bra att veta att det finns någon som följer upp hur det går för mig!
Yvonne tror att hon kan ha haft hjärtsvikt ett bra tag utan att veta om det. Redan i 50-årsåldern fick hon högt blodtryck och har medicinerat mot det sedan dess.  Ibland vaknade hon på nätterna med hjärtklappning och behövde kissa enorma mängder.
För ett och ett halvt år sedan blev Yvonne plötsligt fruktansvärt andfådd och på vårdcentralen undersöktes hennes hjärtfunktion med ett EKG. Det visade att hon hade fått förmaksflimmer. Hon fick medicin och blev snart bättre, men i höstas återkom andfåddheten, svimningskänslorna och tröttheten. När hon kom till Danderyds sjukhus för ett planerat återbesök med EKG var hon så dålig att hon blev inlagd i en vecka. Och nu ställdes diagnosen hjärtsvikt.
– Först lät det ju rätt dramatiskt och visst blev jag lite orolig, men när jag började medicinera så märkte jag att jag snabbt blev mycket bättre, säger Yvonne.
Hon har behandlats med flera olika läkemedel: Waran, ett blodförtunnande medel som minskar risken för blodpropp, Digoxin som stärker hjärtats pumpförmåga och sänker pulsen vid hjärtsvikt, Metoprolol (betablockerare) som sänker blodtrycket och avlastar hjärtat genom att minska hjärtfrekvensen så det får mer tid att fylla sig med blod, Spironolakton som är både vätskedrivande och blodtryckssänkande, samt Ramipril, en sk ACE-hämmare (kallas även RAS-blockad) som är de modernaste läkemedlen mot hjärtsvikt.
De avlastar hjärtat genom att bland annat minska produktionen av blodtryckshöjande ämnen och hjälper blodkärlen att slappna av och vidga sig, vilket i sin tur gör det lättare för hjärtat att pumpa runt blodet i kroppen.  Läkemedlen har fungerat mycket bra och Yvonne har inte känt några biverkningar.
Nu jobbar hon på som vanligt, tar regelbundna långpromenader för att hålla sig i form och leder även gympapass för pensionärer.
– Jag känner mig väldigt trygg, särskilt nu när jag har min ”egen” sköterska som jag kan ringa vid behov. Jag är pigg, orkar hålla igång som förr och räknar med att fortsätta jobba, resa och leva ett aktivt liv.
Av Katarina Rehn Foto Anna Edlund


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…