Annons

Annons

Zeenath tar tillvara mat andra ratar

Vi slänger alldeles för mycket mat! Zeenath ville göra något för att minska matsvinnet i Sverige. Hon öppnade den populära restaurangen Rudefood, som lagar och serverar mat av råvaror som annars skulle ha slängts.

Brunfläckiga bananer, dagsgammalt bröd och paprikor som har börjat mjukna – det är sådant som ofta hamnar i soporna.

rude food

I Zeenath Hasans händer förvandlas det i stället till goda luncher och middagar.

Annons

På Zeenaths restaurang Rudefood i Malmö lagas maten till 95 procent av råvaror som annars skulle ha kastats, och som skänks av butiker, lantbrukare, kaféer och torghandlare.

– Att en paprika är lite skrumpen spelar ju ingen roll om man har den i en gryta eller ugnsrostar den.

– Det slängs så mycket mat, helt i onödan. Jag ville göra något för att öppna ögonen på folk, säger Zeenath, 39, medan hon klyftar äpplen och håller ett öga på en bönsoppa.

Den här lördagen står bland annat ett cateringuppdrag för svenska ambassaden i Köpenhamn på schemat.

Deltagarna i ett seminarium om matsvinn ska få matveterisotto med ugnsgrillad portabellosvamp och majsbröd med äpple och lök till lunch.

Till kaffet blir det muffins på kaffesump.

– Det är faktiskt 100 procent räddad mat. Vi fick all mat som blev över efter en stor matmässa här i Malmö. Tre och ett halvt ton mat som annars skulle ha slängts.

– Det har vi gått runt på i flera veckor och då skänkte vi ändå en fjärdedel till ett center som hjälper flyktingar, säger Zeenath.

Läs också: Så tar du vara på maten

Zeenath är uppväxt i södra Indien. Hennes mamma drev, och driver fortfarande, flera restauranger och matintresset fick Zeenath med sig hemifrån.

– Jag brukade hjälpa till i restaurangen efter skolan. Och en kort period öppnade och drev jag en restaurang åt mamma. Men sedan ville jag prova på något annat.

I Malmö hamnade Zeenath för snart tio år sedan, genom kärleken.

– Jag studerade på Aalto-universitet i Helsingfors och där träffade jag min blivande man. Han är dansk och när det dök upp en doktorandtjänst i social design på Malmö högskola sökte jag den och vi flyttade hit.

– Sedan dess har vi fått en son, Ferdinand, som blir fem i år.

Det var genom maken och jobbet som idén till Rudefood dök upp.

– Min forskning handlar om relationen mellan människor och mat och inom ramen för den drev jag en restaurang.

– Det blev alltid mat över efter mina workshops och eftersom jag inte ville slänga den bjöd jag in vänner och bekanta. Det fick mig att tänka på hur mycket mat som blir över på andra håll, säger Zeenath.

Samtidigt hade hon fått barn.

– Jag funderade mycket över vad det är för värld vi lämnar över åt hans generation och att vi måste börja hushålla med de resurser jorden har.

– Det är klart att mycket av ansvaret ligger på högre nivå, politiskt och på storföretagen, men jag tycker att vi behöver göra vad vi kan på mikronivå också.

Har fått både utmärkelser och priser

Zeenath började fråga runt på torget, i bageriet, i butiker – hade de mat som skulle slängas och kunde hon i så fall få den?

Det visade sig att många ville bidra. Med hjälp av volontärer och i formen av en ideell förening, föddes Rudefood.

Efter att ha provat sig fram med cateringuppdrag, började Zeenath servera helgbruncher på sin restaurang i stadsdelen Möllevången förra våren.

– Vi valde att ta betalt för att visa att maten har ett värde. Det är ju inte sopor vi serverar, utan bra mat som har ratats för att vi i vår del av världen har ett överflöd.

Inte bara matgäster och frivilliga som ville hjälpa strömmade till. Zeenath och Rudefood har uppmärksammats både i Sverige och utomlands.

rude food

Zeenath lagar mat av det som blir över från butiker och restauranger.

Zennath har synts i radio, i tidningar och i TV och hon har fått utmärkelser och priser. Zeenath håller dessutom föredrag och kurser, om hur man kan minska matsvinnet.

– Det är förstås fantastiskt roligt med all uppmärksamhet, men det var egentligen aldrig meningen att det skulle bli så här. Jag har fortfarande inte hunnit skriva klart min avhandling!

Varje vecka samlar Rudefood in sådant som har blivit över från sina samarbetspartners.

– På fredagarna får vi till exempel de överblivna grönsakerna från salladsbuffén i Malmö högskolas matsalar, eftersom de har stängt över helgen.

– Brunfläckiga bananer får vi också jättemycket av, det går inte att sälja. Det kan vara grönsaker som har något skönhetsfel eller bröd, som folk vill ha dagsfärskt.

– Det vi inte kan använda direkt fryser vi in eller gör chutney och inläggningar av.

LÄS OCKSÅ: Återvinner du? 7 myter om återvinning

En bra kock tar ansvar även för miljön

Något ”fel” på maten är det inte, understryker Zeenath.

– Att ta tillvara mat var en självklarhet fram till för bara några generationer sedan och är det fortfarande på många håll i världen.

– Så växte jag själv upp. Ben hamnade i en gryta, rester användes i en ny maträtt, blev det mat över på restaurangen tog personalen hem den.

Menyn komponerar Zeenath helt utifrån vad som dyker upp.

– En gång fick vi 50 kilo bananer. Hälften blev karibisk curry, hälften bananglass. Jättegott!

En annan gång kom en lantbrukare med 500 kilo överbliven potatis. Och hittills har inte en enda matgäst kommenterat att de äter ”sopor” eller ”rester”, konstaterar Zeenath.

– Däremot säger många ”tänk att vegetarisk mat kan smaka så bra!” Vi är förtjusta i att sortera in mat i fack.

– Rudefood lagar vegetarisk, ofta vegansk, ekologisk, räddad mat. Eller så kanske man kan se det som att vi helt enkelt lagar god mat?

Läs också: Så tar du vara på maten

Frågan om vad som är bra mat och vad som gör någon till en bra kock, tycker Zeenath är intressant.

– Det är klart att mat ska smaka bra, men jag tycker att den också måste vara bra för våra kroppar och för miljön.

– Är jag en bra kock om jag inte alls tar hänsyn till det? För mig handlar det om att ta ansvar och att se den större bilden.

Genom Rudefood hoppas Zeenath inspirera andra att tänka på samma sätt.

– Egentligen är det väldigt enkelt. Antingen tänker man” åh, det här är jag sugen på, nu får jag åka och handla det jag behöver” när man ska laga middag.

– Eller så öppnar man kylen och tänker ”jaha, vad har jag hemma?” Det sättet är bra både för miljön och plånboken.

Till sist: varför heter restaurangen Rudefood?

– Det handlar om mat som har blivit ratad och skulle hamnat i soporna, men som ändå tar sig tillbaka till tallriken. Det är lite ”rude”, ouppfostrat.

– Det är inte riktigt passande av maten att protestera på det sättet. Så därför tyckte vi att det var ett bra namn, säger Zeenath med ett skratt.

Text: Åsa Clara Åhlander
Foto: Miriam Preis

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…